В Бургас ще се проведе протест под наслов "Искаме си водата"

В Бургас ще се проведе протест под наслов "Искаме си водата"

През седмицата министерският съвет прехвърли собствеността на язовирите „Ахелой“ и „Порой“ на областния управител

През седмицата министерският съвет прехвърли собствеността на язовирите „Ахелой“ и „Порой“ на областния управител, за да може да се включат към мрежата на ВиК, след като бъдат извършени редица ремонтни и строителни дейности.  

Досега двата водоема служеха за напояване на земеделски земи. Те обаче са единственият вариант за спасение на Бургас и Южното Черноморие от водна криза, каза пред БНТ екоминистърът Емил Димитров. Той предупреждава за възможна водна криза от година, но досега не бяха предприети мерки за предотвратяването ѝ, което превърна ситуацията в спешна. 

С присъединяването на двата язовира в Бургас ще има вода за 11 месеца, дори и да не вали, смятат експертите. За да се изгради обаче 10-километрово трасе от двата язовира, от областната управа в Бургас трябва в най-кратки срокове да обявят бедствено положение. Според думите на министър Емил Димитров, ремонтите на двата язовира вече са започнали и трябва да приключат до 20 февруари 2021 г. 

„По информация на ВиК Бургас в настоящия момент вода има в язовир „Порой“ за около два месеца, но все пак ремонти на язовирни стени, на изпускатели и допълнителни строително-монтажни работи се извършват, когато съоръжението е празно“, заяви областният управител Вълчо Чолаков. Според него, трябва да се обяви извънредно положение, за да стартират дейностите по полагане на тръбопровода. 

По закона за защита от бедствията областният щаб взема такова решение. Областният управител със заповед обявява или цялостно бедствено положение за региона, или частично на неговата територия. В конкретния случай става въпрос за две общини – Несебър и Поморие. Съоръженията, които трябва да бъдат изработени, се намират на тяхна територия“, обясни Чолаков.  

Законът предвижда при обявено бедствено положение строително-монтажните работи да бъдат извършени незабавно. В Закона за обществените поръчки също съществува такъв ред за възлагане пряко на извършител на такива дейности. В момента с юристите на областната администрация в Бургас, и с колеги от ВиК обсъждаме кой вариант е най-добър, за да бъдат максимално съкратени сроковете“, добави областният управител. 

"Варна, образно казано, ще се лиши малко от вода от яз. „Камчия“, за да може да прояви солидарност към Бургас. За няколко месеца неизпратена вода за Варна ще бъде за Бургас. Ще резервираме вода в „Порой“, която да стигне за още няколко месеца и ще преведем в изправност „Ахелой“, обясни екоминистърът Емил Димитров. Заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков информира, че през бюджета на "Българския ВиК холдинг" са осигурени нужните 60 млн. лв. за финансиране на свързването на язовирите „Порой“ и „Ахелой“ към водоснабдителната система на Бургас. 

Притесненията на жителите на Бургас, Несебър и Поморие, които ще се съберат на протест пред сградата на общината, са свързани с малкото количество вода в яз. „Камчия“, който временно ще захранва градовете. В момента полезният обем на язовира е под 30 млн. куб. м., а месечният разход е малко над 6 млн.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: