Ресурсът, който може да донесе на Русия повече приходи, отколкото петролът

Ресурсът, който може да донесе на Русия повече приходи, отколкото петролът Снимка: pxhere.com

Росконгрес: питейната вода в бъдеще може да донесе на Русия повече приходи, отколкото петролът

Експортът на питейна вода в перспектива от 25 години може да донесе на руския бюджет по-високи доходи, отколкото износът на петрол, се казва в подготвения от експертите на Росконгрес доклад "Върхът на айсберга: реалните перспективи за икономиката на Арктика", който е предоставен на РИА Новости.

"В полярните шапки на Арктика и Антарктика се намират около 70% от водните ресурси на планетата, като при това на Арктика се пада повече от половината от този обем", се казва в документа.

"В следващите 25 години непреработената прясна вода може да се превърне в по-важен и печеливш ресурс за руския експорт от петрола", смятат авторите на доклада.

Експертите отбелязват, че Русия е абсолютен лидер по запаси от прясна вода отвъд полярния кръг. "В САЩ (в Аляска) нито една голяма река не се влива в Северния ледовит океан. В Канада вливащите се големи реки са 3, а  Русия броят им е 11", обясняват авторите.

"Годишният поток на Енисей в Карско море (периферно море на Северения ледовит океан) достига 624 кубически километра. Лена е най-голямата река в света, която тече изцяло в района на вечната замръзналост. Оттокът на Лена в Лаптево море е около 540 кубически километра. Река Об е на трето място. Годишният отток в Обския залив на Карско море е около 400 кубически километра. Езерата са не по-малко значими. Само в 32 от най-големите водоеми на платото Путорана се съдържат повече от 45% от общия запас езерни води на руската арктическа зона", се казва в документа.

"Очаква се до края на ХХІ век арктическият речен поток да се увеличи с 30%. Тогава прясната вода може да се превърне в по-ценен експортен ресурс от петрола", смятат експертите.

Авторите на доклада отбелязват, че възможността за износ на питейна вода вече се обсъжда в Русия. "На ранен етап на обсъждане се намират проекти за доставки в чужбина, чак до страните от Персийския залив, които вече изпитват остър недостиг на вода", се казва в документа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: