Британският парламент одобри препращането на нелегалните мигранти в Руанда

Британският парламент одобри препращането на нелегалните мигранти в Руанда Снимка: hrw.org

Премиерът Риши Сунак обяви, че първите чужденци, потърсили убежище в Обединеното кралство, ще бъдат препратени в Африка след два до три месеца

В изявление на британското правителство, цитирано от ВВС, се казва, че целта на законодателството е да обезсърчи хората да предприемат опасното пътуване до Обединеното кралство с лодка по море, с помощта на престъпни контрабандисти, за да поискат убежище, въпреки че вече са преминали през други безопасни трети страни”.

Законодателството обхваща всички нелегални мигранти, без оглед на страната им на произход – за момента около 52 000 души.

Договорът между Обединеното кралство и Руанда относно приемането на нелегалните мигранти, беше сключен през 2022 г. От тогава законът, който трябваше да определи регламентите, претърпя много перипетии и съдебни процедури, които се опитваха да предотвратят въвеждането му. 

Правозащитници смятат изискванията на документа за нехуманни, посочвайки, че новите правила може да разделят семейства и биха насърчили незаконно влезлите в страната да продължат живота си там като нелегални

Основно, правилата определят, че подадалите молби за убежище до британските власти, ще трябва да изчакат отговора в Руанда. В случай, че не бъдат одобрени, ще могат да останат в африканската държава, която британските власти сметнаха за доста безопасна за живеене.

От началото на тази година повече от 4 600 души са пристигнали с лодки в Обединеното кралство. През 2022 г. в страната са влезли над 45 700 нелегални мигранти, през 2023 г. – над 29 000. Заради препълнените мигрантските центрове в Обединеното кралство, миналата година повече от 500 мигранти бяха настанени в шлеп – мярка, която правозащитници отново определиха като нехуманна. 

Десетки мигранти, предприели опасния маршрут към Острова по море с несигурни лодки, включително надуваеми, загубиха живота си – в това число петима, които се удавиха в Ламанша вчера. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: