Къде хората с много ниски доходи са най-щастливи?

Къде хората с много ниски доходи са най-щастливи? Снимка: https://pixabay.com/

Ново проучване оспорва идеята, че само хората, живеещи в богати страни, могат да бъдат щастливи

Жителите на малки общности по света са много доволни от живота си, въпреки че имат много ниски доходи, според ново проучване.

Въпреки че предишни изследвания, включително Доклада за световното щастие, предполагат, че икономическият растеж (по същество повече пари) е надежден начин за повишаване на благосъстоянието и удовлетворението от живота в обществото, Институтът по екологични науки и технологии на Автономния университет в Барселона (ICTA -UAB) заедно с университета Макгил в Канада стигнаха до различно заключение.

Изследователите са изследвали малки общества, включително местни народи, отбелязвайки, че предишни проучвания са ги пренебрегнали и са получили изкривени резултати, като са се фокусирали само върху реакциите на гражданите в индустриалните общества.

    Установихме, че високите средни нива на удовлетвореност от живота, сравними с тези в богатите страни, се срещат сред множество групи от населението с много ниски парични доходи.

В изследваните общности парите играят минимална роля в ежедневието, а поминъкът зависи пряко от даровете на природата.

Анализ на резултатите от проучване сред 2966 коренни народи и местни общности, проведено в 19 територии, показа, че само 64% ​​от анкетираните домакинства имат паричен доход.

Проучването посочва, че „високи средни нива на удовлетворение от живота, сравними с тези в богатите страни, се срещат сред множество групи от населението с много ниски парични доходи“.


 

Според получените данни четири от 19 места имат много високо средно ниво на удовлетвореност от живота (>8). Средната стойност за 19-те изследвани малки общества е 6,8 от 10, въпреки че повечето имат прогнозен доход под 1000 долара (928 евро) на година на човек.

 

В доклада си изследователите отбелязват, че „днес има общ консенсус, че богатството на нациите е тясно свързано с това дали жителите им могат да живеят живот, близък до своя идеал“.

Те също заключиха, че ако случаят беше такъв, „постигането на високо удовлетворение от живота за всички хора вероятно ще изисква много по-висок процент на извличане на богатство, отколкото се случва в момента“.

Вместо това хората са склонни да измерват щастието си, например по това как протича животът им в определена общност. Ако "характеристиките на ниво село, несвързани с паричното богатство" бяха идеални, тогава индивидуалното богатство би имало много малко значение, се казва в проучването.

Къде хората с много ниски доходи са най-щастливи?

Сред общностите в проучването по-голямата част от хората, които заявяват, че удовлетвореността им от живота е на най-високо ниво (10), са тибетци и други етнически групи от най-големия окръг в Тибетския автономен регион, Дикинг (155).

На второ и трето място по удовлетвореност от живота са коренното население на Амазонка, живеещо близо до река Джуруа в Бразилия (80) и жителите на Булганския аймак сум в Монголия (63).

Значителна част от местното население Pai Tawitera в Парагвай (124) също съобщават, че удовлетворението им от живота е много високо (8), което обикновено е типично за богатите скандинавски страни (както се съобщава в други проучвания).

Трудно е да не забележите връзката между щастието и живота в долини, заобиколени от покрити със сняг планини или до тропическа гора.

Въпреки това, ако твърдо вярвате, че щастието идва с парите (никой не ви осъжда!), прочетете за това колко пари ви трябват за да бъдете щастливи.

Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: