Любители на шоколада, внимавайте: вирус заплашва световните доставки

Любители на шоколада, внимавайте: вирус заплашва световните доставки

Има ли решение на проблема?

Какаовите дървета са атакувани от бързо разпространяващ се вирус. Това заплашва световните доставки на шоколад, особено силно това засяга Западна Африка, където се произвежда почти половината от световното какао, съобщава Science Daily.

Кой е иновникът? Вирусът CSSVD, разпространяван от бръмбари, които се хранят с какаови дървета. Това опустошително заболяване доведе до 15-50% загуба на реколта само в Гана, в резултат на което са унищожени над 254 милиона какаови дървета през последните години.

"Този вирус представлява сериозна заплаха за доставките на шоколад", предупреждава Бенито Чен-  Чарпентие от Тексаския университет в Арлингтън. Традиционните методи, такива, като пестициди, се оказват неефективни, така че фермерите имат само ограничен избор: премахване на заразени дървета и отглеждане на устойчиви щамове (което изисква време и ресурси).

Но се появи проблясък на надежда - ваксина за какаовите дървета. Цената ѝ обаче е непосилна тежест за фермерите с ниски доходи, а ваксинираните дървета дават по-малък добив.

Изследователите използват нов подход: математика. Екипът на Чен-Шарпентие, съвместно с изследователи от няколко университета и Научноизследователския институт за какао в Гана, разработва модели за стратегическо разполагане на ваксинирани дървета. Тази стратегия има за цел да създаде бариера, която да попречи на бръмбарите да прескачат от едно дърво на друго и да разпространяват вируса.

Тези модели, засега все още експериментални, предлагат перспективно решение за фермерите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: