Испанският премиер Педро Санчес се оттегли от обществени задължения

Испанският премиер Педро Санчес се оттегли от обществени задължения Снимка: thelocal.es

Причината е, че разследват съпругата му Бегоня Гомес за корупция, пише Еuronews

Съдебното разследване е резултат на иск на синдиката Manos Limpias („Чисти ръце”), чиято основна дейност всъщност е воденето на съдебни дела, защитаващи предимно десни каузи. Ищците обвиняват г-жа Гомес в корупция и търговия с влияние,  използвайки една особеност на испанското законодателство, която позволява на физически или юридически лица да участват в определени наказателни дела, дори когато обвинителите не са пряко засегнати.

Педро Санчес отхвърли обвиненията, посочи, че чрез съпругата му крайнодесните всъщност атакуват него и заяви, че обмисля да подаде оставка. Той изля чувствата си в публикация в Х/Twitter:. „Трябва да си отговоря на въпроса струва ли си да продължа, виждайки калната яма, в която десните и крайнодесните превръщат нашата политика. Питам се дали трябва да продължа да оглавявам правителството или да се откажа от тази най-висока чест

Очаква се 52-годишният Санчес да обяви решението си идния понеделник. Той е премиер на Испания от 2018 г. и през ноември започна новия си четиригодишен мандат, постигайки ляво коалиционно правителство. Крайнодесните партии го атакуваха още тогава, обвинявайки Санчес в национално предателство, заради коалирането му с две малки националистически каталунски партии, които обаче попълниха недостигащите места на социалистите в испанския парламент. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: