Кои са факторите при взимане на решение за работа в дадена организация

Кои са факторите при взимане на решение за работа в дадена организация Снимка: pxhere.com

Културното многообразие и интеграция са от решаващо значение за назначението на нови специалисти, сочи ново проучване на АССА

73% от финансовите професионалисти твърдят, че голямото културно многообразие и интеграция са ключови фактори при взимането на решение за работа в дадена организация, сочи тазгошното проучване на АССА (Асоциацията на сертифицираните счетоводители) Global Talent Trends Survey 2024. 

Според прочването този процент се появява на фона на продължаващия недостиг на кадри, като над половината от професионалистите очакват, че следващата им стъпка в кариерата ще бъде свързана със смяна на настоящия работодател. 

Global Talent Trends Survey 2024 е най-голямото световно проучване на талантите в счетоводната професия, което предоставя уникална и жизненоважна информация за това как хората се чувстват на работното си място. 

Около 10 000 професионални счетоводители от 157 страни бяха попитани за притесненията, които имат за работата им в бъдеще, както и за амбициите им в професията. Проучването също така оцени ключови въпроси на работното място, като хибридната работа, културното разнообразие, мобилността и психичното здраве, както и кризата, свързана с разходите за живот. 

Ключови теми, които се очертаха през 2024 г., са следните:

  1. 73% смятат, че културното многообразие и интеграция са ключови фактори при взимането на решение за работа в дадена организация. Работодателите обаче имат още какво да направят по отношение на многообразието, тъй като 41% от служителите смятат, че тяхната организация се фокусира повече върху определени аспекти на многообразието, отколкото върху други.
  2. Професионалните счетоводители разполагат с безброй кариерни възможности, като повече от половината очакват следващата им стъпка да бъде извън тяхната компания, което превръща задържането на служители в постоянна задача пред работодателите.
  3. Глобалното икономическо напрежение продължава да оказва огромен натиск върху привличането и задържането на кадри. 58% ще поискат от работодателя си увеличение на заплатата през 2024 г., докато 50% смятат, че трябва да напуснат компанията си, за да го получат.
  4. Работодателите се вълнуват от възможностите, които предлага изкуствения интелект, като 78% от тях вярват, че той ще даде възможност на финансовите специалисти да добавят повече стойност към работата си. Но малко повече от една трета от служителите все още се притесняват от непрестанния темп на промяна на ИИ.
  5. Психичното здраве продължава да бъде основно предизвикателство – 57% от тях споделят, че психичното им здраве страда заради напрежението в работата, а почти половината все още смятат, че работодателят им не счита за приоритет психичното здраве.

Хибридната работа постепенно набира популярност, но все още съществуват големи разминавания между желанията на служителите и изискванията на работодателите. 76% от служителите казват, че това е предпочитаният от тях начин на работа, но много работодатели продължават да настояват за работа на пълен работен ден в офиса. 

Недостигът на кадри и разходите за посрещане на исканията за повишаване на заплатите, заедно с многото възможности за работи, които се предлагат на професионалните счетоводители, означава, че привличането и задържането на тези кадри представлява огромно и постоянно предизвикателство за работодателите. Затова не е изненадващо, че броят на респондентите, които планират да напуснат своите компании, остава висок – 54% и тази година. Въпреки това 73% от анкетираните заявяват, че културното многообразие и интеграция са ключови фактори при избора на работодател, има реална възможност за работодателите, които са силни в тази област да се отличат на конкурентния пазар“, каза Джейми Лайън, глобален ръководител на отдел „Умения, сектори и технологии“ в ACCA. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: