Френският департамент Майот има вода веднъж на три дни

Френският департамент Майот има вода веднъж на три дни Снимка: brecorder.com

Департамент Майот, най-бедното място в Европейския съюз край източното крайбрежие на Африка, страда и от коремен тиф и холера

На островната територия северозападно от Мадагаскар живеят около 350 000 души, които имат вода веднъж на три дни, и то от 4 следобед до 10 на другата сутрин, съобщава Euronews. Освен че е крайно недостатъчно, това „водоснабдяване” предизвиква тълпи от гневни хора пред обществените чешми в бедните квартали, където жилищата не са водоснабдени. Напрежението с водоснабдяването наложи неотдавна дори намесата на френската армия

Парадоксално, но водата е сред малкото богатства на Майот, облагодетелстван с планински извори и реки. Но след шест години суша, двата язовира, които покриваха 80% от нуждите на населението, се запълват най-много до 10%. 

Дори и без суша, остарялата водопроводна система на Майот не може да задоволи местните нужди. Протестното движение „Майот е жаден” настоява да се разследват възможни злоупотреби, докато старата водопроводна мрежа не се ремонтира и оскъдната вода се губи през множеството течове. 

Правителството се надява на предстоящия дъждовен сезон, но жителите на Майот знаят от опит, че валежите няма да решат тежките проблеми. Миналата седмица френският министър на отвъдморските територии Филип Вижие посети района по спешност и благодари на хората от Майот, че „приемат неприемливото”, но не успя да обясни бездействието на Smae, местният воден оператор, дъщерно дружество на голямата френска комунална компания Vinci. 

През септември френското правителство обяви грандиозен план за решаване на проблема с водата в Майот, но оттогава е направен само един нов сондаж за вода, а изграждането на единствената инсталация за обезсоляване на морска вода буксува от години

Жители на Майот с добри финансови възможности инвестират в лични резервоари за вода с цена около € 1 600, но половината население живее с по-малко от € 160 месечно, така че за тях частните водни инсталации не са опция, както и стекът бутилирана вода за € 5.50. Те пият застояла, замърсена и дори солена вода, а местните медици констатират ръст на остър гастроентерит, коремен тиф и холера.

Сушата скова и селското стопанство на красивия остров, така че много хора гладуват, Властите казват, че, „най-лошото предстои”, а отвъдморските поданици на богата Франция за пореден път се изправят пред дискриминация при решаване на жизненоважните им проблеми. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: