Един от най-големите градове в света може да остане без вода до месеци

Един от най-големите градове в света може да остане без вода до месеци

Ще се стигне ли до „нулев ден“ преди да дойде дъждовния сезон?

Мексико Сити, обширен метрополис с близо 22 милиона души и един от най-големите градове в света, е изправен пред тежка водна криза, тъй като плетеница от проблеми – включително география, хаотично градско развитие и пропускаща инфраструктура – се усложняват от въздействието на климатичните промени.

Години на необичайно слаби валежи, по-дълги сухи периоди и високи температури добавиха натоварване към водната система, която вече се напряга да се справи с повишеното търсене. Властите бяха принудени да въведат значителни ограничения върху водата, изпомпвана от резервоари.

„Няколко квартала страдаха от липса на вода в продължение на седмици, а остават още четири месеца докато започнат дъждовете“, казва Кристиан Домингес Сармиенто, атмосферен учен от Националния автономен университет на Мексико (UNAM).

Политиците омаловажават всяко усещане за криза, но някои експерти казват, че ситуацията вече е достигнала толкова критични нива, че Мексико Сити може да се насочва към „нулев ден“ след няколко месеца, когато крановете може да пресъхнат за огромни части от града.

Исторически ниски стойности

Гъсто населеният Мексико Сити се простира върху корито на езеро с висока надморска височина, около 2.2 км над морското равнище. Построен е върху богата на глина почва, в която сега потъва, предразположен е към земетресения, и е силно уязвим от климатичните промени. Това е може би едно от последните места, на които някой би избрал да построи мегаград днес.

Ацтеките са избрали това място, за да построят своя град Теночтитлан през 1325 г., когато е бил серия от езера. Те строят на остров, разширявайки града навън, и изграждат мрежи от канали и мостове, за да работят с водата.

Но когато испанците пристигат в началото на 16 век, те разрушават голяма част от града, пресушават дъното на езерото, запълват канали и изкореняват гори. Те виждат „водата като враг, който трябва да се преодолее, за да може градът да процъфтява“, казва Хосе Алфредо Рамирес, архитект и съдиректор на Groundlab, организация за изследване на проектите и политиките.

Тяхното решение проправя пътя за много от съвременните проблеми на Мексико Сити. Влажните зони и реките са заменени с бетон и асфалт. В дъждовния сезон се наводнява. През сухия сезон пресъхва.

Никой не е подготвен

Около 60% от водата в Мексико Сити идва от неговия подземен водоносен хоризонт, но той е толкова свръхексплоатиран, че градът потъва с плашеща скорост – около 50см годишно, според скорошни изследвания. И водоносният слой не се попълва достатъчно бързо. Дъждовната вода се търкаля от твърдите, непропускливи повърхности на града, вместо да потъва в земята.

Останалата вода в града се изпомпва на огромни разстояния нагоре от източници извън града, в невероятно неефективен процес, по време на който около 40% от водата се губи поради течове.

Водната система Cutzamala – мрежа от резервоари, помпени станции, канали и тунели, доставя около 25% от водата, използвана от долината на Мексико, която включва Мексико Сити. Но тежката суша взима своето. В момента, при около 39% от капацитета си, системата е на историческо дъно.

„Това е почти половината от количеството вода, което трябва да имаме“, казва Фабиола Соса-Родригес, ръководител на катедрата по икономическия растеж и околната среда в Metropolitan Autonomous University в Мексико Сити.

Около 60% от Мексико изпитва умерена до изключителна суша, според доклад от февруари. Близо 90% от Мексико Сити е в тежка суша, която се очаква да се влоши преди началото на дъждовния сезон след месеци.

„Намираме се около средата на сухия сезон с продължително повишаване на температурите, което се очаква до април или май“, казва Джун Гарсия-Бесера, асистент по инженерство в Университета на Северна Британска Колумбия.

Естествената променливост на климата силно засяга тази част на Мексико. Трите години на Ла Ниня донесоха суша в региона, а след това пристигането на Ел Ниньо миналата година помогна за постигането на болезнено кратък дъждовен сезон, който не успя да попълни резервоарите.

Назаден план звучи и дългосрочната тенденция на причиненото от човека глобално затопляне, подхранващо по-дълги суши и по-ожесточени горещи вълни, както и по-проливни дъждове, когато се появят.

Климатичните въздействия се сблъскват с нарастващите проблеми на един бързо разрастващ се град. Тъй като населението нараства, експертите казват, че централизираната водоснабдителна система не поддържа темпото.

Много експерти предупреждават за спираловидна криза. Мексико Сити може да остане без вода преди настъпването на дъждовния сезон, ако продължи да я използва по същия начин.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: