ООН: Липсата на чиста вода е сериозна заплаха за живота на 190 милиона деца в Африка

ООН: Липсата на чиста вода е сериозна заплаха за живота на 190 милиона деца в Африка

Децата в Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Кот д'Ивоар, Гвинея, Мали, Нигер, Нигерия и Сомалия са изложени на най-голям риск, съобщи УНИЦЕФ

Животът и здравето на 190 милиона деца в 10 африкански държави са изложени на риск поради липса на чиста вода. Това беше съобщено на Коеренцията на ООН за водата.

Експертите на фонда говорят за тройна криза - недостатъчно водоснабдяване, канализация и хигиена; съпътстващи заболявания, както и влошаване на природните бедствия, свързани с изменението на климата.

Децата са най-застрашени в Бенин, Буркина Фасо, Камерун, Чад, Кот д'Ивоар, Гвинея, Мали, Нигер, Нигерия и Сомалия. Освен това политическата нестабилност и въоръжените конфликти в някои от тези страни създават допълнителни трудности при достъпа до чиста вода.

„Африка е изправена пред водна катастрофа. Тъй като свързаните с климата и водата сътресения се засилват по целия свят, никъде другаде децата не са толкова силно изложени на тези рискове“, каза представителят на УНИЦЕФ Санджай Уиесекера.

Опустошителните урагани, наводнения и безпрецедентни суши вече разрушават инфраструктура и домове, замърсяват водните ресурси, което води до глад и разпространение на болести. Но колкото и предизвикателни да са настоящите условия, без спешни действия бъдещето може да бъде много по-мрачно“, добави той.

Според УНИЦЕФ почти една трета от децата в горните страни нямат течаща вода у дома, а две трети от децата нямат достъп до основни санитарни услуги. Една четвърт от децата живеят в условия, в които няма дори най-елементарни тоалетни и с нуждата трябва да се справят буквално на улицата. В същото време повечето от тях дори нямат възможност да измият ръцете си със сапун.

В резултат на това тези страни представляват и най-високия процент на детска смъртност от болести, причинени от липса на подходящо водоснабдяване и хигиена, като например диария.

Шест от 10 деца са живели с епидемия от холера миналата година. В световен мащаб повече от хиляда деца на възраст под пет години умират всеки ден от болести, свързани с липсата на достатъчно водоснабдяване и хигиена, като приблизително 40 процента от тези смъртни случаи се случват само в тези 10 страни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: