Русия блокира проекторезолюция на ООН срещу разполагането на ядрени оръжия в космоса

Русия блокира проекторезолюция на ООН срещу разполагането на ядрени оръжия в космоса Снимка: NASA

На вчерашното гласуване в Съвета за сигурност на ООН, 13 от общо 15 страни подкрепиха документа, представен от САЩ и Япония, Русия наложи вето, Китай се въздържа

В стил „ние сме добрите, американците – лошите”, официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова „пропусна” Япония като вносител на проекторезолюцията и обвини САЩ в опит „да използват Съвета за сигурност на ООН, за да създадат нови международни правни норми в областта на космическата сигурност, извън съществуващите договори и споразумения” (Договор за космоса от 1967 г.). 

Тя посочи че в проекторезолюцията не са внесени предложенията на Москва и Пекин за забрана за разполагането на всякакви оръжия в космоса, липсват гаранции за неизползването на сила срещу космически обекти и не е предвидено разработването на международен правен документ, задължаващ спазването на споразуменията в резолюцията. 

Според Захарова, без ветото на Русия проекторезолюцията би развързала ръцете на САЩ "да легитимират всякакви разбирания по въпросите на международната сигурност и стратегическата стабилност в Космоса, които отговарят на американските интереси“. Руската дипломатка събщи, че "скоро" Русия ще представи свой вариант за проекторезолюция, която ще вземе предвид както резултатите от обсъждането на американско-японския документ, така и разработките на Москва по темата.

Според посланика на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, Русия за пореден път „подкопава глобалния режим на неразпространение“ на ядрени оръжия, а Китай я подкрепя от солидарност със своя партньор. Постоянният представител на Япония в ООН Ямазаки Казуюки не скри недоумението си от абсурдната ситуация, че Съветът за сигурност не може да постигне единство по толкова безспорен и важен въпрос и посочи, че блокираната проекторезолюция включва всички предложени точки, „доколкото е възможно”.

Междувременно съветникът на Байдън по национална сигурност Джейк Съливан обвини Русия, че разработва спътник, който може да носи ядрен заряд и изтъкна това като причина за руското вето на проекторезолюцията.

През февруари САЩ предупредиха, че Русия планира да разположи ядрени оръжия в космоса, които биха могли да блокират търговски и правителствени сателити в ниска орбита. Джо Байдън нареди по въпроса да се преговаря „директно” с Русия, при участието на Индия и Китай. Руският президент Владимир Путин отхвърли предупрежденията на САЩ, макар че в последните дни се разбра за многократни опити на Русия да блокира GPS сигнали над Балтийско море, застрашавайки сигурността на въздухоплаването в района.

Така или иначе, изглежда че „големите” политически сили с цялата им мощ не схващат смисъла на младежкото послание, че „Няма планета „Б” и в стремежа си всяка да се наложи над другите рискуват съществуването на единствената ни Земя.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: