В Нидерландия лекари одобриха евтаназията на 28-годишно момиче с депресия

В Нидерландия лекари одобриха евтаназията на 28-годишно момиче с депресия

В страната се спори за допустимостта на такова решение

 е било напълно ясно, че няма да се оправя.“ - казва тя.

Психиатър, който я наблюдава дълги години, потвърди, че медицината е безсилна в случая на Зорая. „Не можем да направим нищо повече, тя никога няма да се оправи“, каза той и издаде разрешение за евтаназия.

Зорая, която живее в малък град с приятеля си и две котки, вече активно дава интервюта, в които казва, че „малко се страхува от смъртта, защото тя е абсолютна неизвестност“.

В Нидерландия евтаназията е законна от 2001 г. и се регулира от специален Закон за прекратяване на живота при поискване. Тази страна стана първата в света, която разреши медицинска помощ при прекратяване на живота. Наредбите изискват процедурата да се извършва от лекар, "който прилага смъртоносна доза от подходящо лекарство на пациента при изрично желание на пациента".

Уебсайтът на нидерландското правителство обяснява, че „пациентите нямат абсолютно право на евтаназия и лекарите не са длъжни да помагат на пациентите да упражняват това право“.

Но не всички нидерландски лекари смятат решението на Зорая и предоставянето на подходяща помощ за напълно приемливо.


Професорът по етика на здравеопазването в университета в Гронинген Тео Боер дори подаде оставка след десет години работа в специалния държавен съвет по евтаназията.

„Нашата практика на евтаназия еволюира от смъртта като крайна мярка до смъртта като опция по подразбиране“, каза той. Бур смята, че държавата, по неизвестни причини, активно насърчава закони, които дестигматизират доброволната смърт, като прави това на фона на насърчаването на подобно поведение в социалните мрежи."

И точно поради това в Нидерландия и други европейски страни, където евтаназията е легална, броят на хората, които прибягват до нея, расте. Лекарите помагат да отнемат живота си не на хора, страдащи от тежки и нелечими заболявания, а на тези, които са изправени пред депресия или тревожност, утежнени от набор от различни видове страхове и разочарования.

Текст и снимки - социални медии

Снимка: Лична страница на героя на публикацията в социалната мрежа

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: