Русия е увеличила доставките на газ по газопроводи за ЕС

Русия е увеличила доставките на газ по газопроводи за ЕС Снимка: wikimedia.org

МАЕ: износът на газ от Русия за ЕС по газопреносната система през изминалата зима е нараснал с една четвърт

Доставките на руски газ по газопроводната мрежа за Европа през изминалата зима са се увеличили с 25% в сравнение с предходния отоплителен сезон, се казва в доклад на Международната агенция по енергетика (МАЕ) за пазара на газ.

"Доставките на руски газ по газопроводи са се увеличили с около 25% (или 5 милиарда кубически метра) годишно в течение на зимния сезон 2023-2024 г., въпреки че остават със 70% под нивото, достигнато през зимата на 2020-2021 г.", се казва в доклада.

В същото време износът на газ по газопровода от Русия за Европейския съюз е нараснал с 9%, или с 1 милиард кубически метра в натура, а износът за Турция е нараснал с 50% в периода от октомври 2023 г. до февруари 2024 г. Въпреки това, подчертава МАЕ, делът на руския газ в общото търсене на газ в Европа през зимата все пак остава под 10%.

МАЕ прогнозира, че през тази година доставките на руски газ по газопроводи за страните от Европа, влизащи в ОИСР, ще останат близки до нивото от 2023 година.

Според данните, представени през февруари от руския вицепремиер Александър Новак, износът на газ от Русия по газобопроводи през 2023 г. е намалял с 29,9%, до 99,6 милиарда кубически метра. Доставките на газ за износ по газопреносната система през 2022 г. възлизат на 142,1 милиарда кубически метра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: