Наградиха победителите в Конкурса за студенти „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“

Наградиха победителите в Конкурса за студенти „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“ Снимка: МОСВ

Младите „зелени“ лидери виждат места за отдих край реката и искат да забавят живота в града

Посланията имат важна роля и вие сте новите посланици на опазването на околната среда. Във вашите есета вие показахте не само иновативно мислене, но и лидерски идеи. Вие сте нашите посланици по екологичните теми и ви отправям предизвикателството да предадете тази енергия в университета и в училище, за да вдъхновите още последователи в мисията по опазването на природата“.

С тези думи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова поздрави победителите в Конкурса за студенти с високи академични постижения „Зелена подкрепа за устойчиво бъдеще“ – Александър Манов, V-ти курс „Ландшафтна архитектура“ в Лесотехническия университет и Александър Прегьов, IV-ти курс „Ландшафтна архитектура и ландшафтно планиране“ в УАСГ. Всеки от тях получава наградата за най-добро представяне – годишна финансова подкрепа от 2970 лв.

Министър Карамфилова връчи грамоти на двамата победители и добави: „Това не е грамота само за победител, а за лидер и начин на мислене. Затова ви пожелавам да сте още по-амбициозни и отговорни. И след време вие ще бъдете в позицията на даващия грамота на победител от следващото поколение“. 

Конкурсът се провежда за втора поредна година под егидата на МОСВ в рамките на кампанията Европейска седмица на мобилността на ЕК. Той се реализира от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) с финансовата подкрепа на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

В есетата си, освен че демонстрират задълбочени теоретични познания, двамата победители представят инициативи, които представляват решения за редица проблеми на устойчивата мобилност – за придвижване с обществен транспорт, проектиране на повече пешеходни зони, включително на около коритата на реките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: