Пристанищен терминал Бургас-запад ще стане по-дълбок

Пристанищен терминал Бургас-запад ще стане по-дълбок Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Това ще позволи обработката на най-големите кораби в света

ДП „Пристанищна инфраструктура“ стартира проекта за удълбочаване на пристанищен терминал Бургас-запад, съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията. Договорът с Изпълнителя е подписан и до дни предстои да започне работа. Осъществяването му ще позволи обработката на  най-големите кораби в света с газене до 14.5 м и 80 000 бруто регистър тона.

Достигането на нови по-големи дълбочини в акваторията на пристанище Бургас ще осигури необходимите предпоставки за развитие на терминалите и ще създаде по-благоприятни условия за работа на терминалните оператори.

Предвижда се работата да бъде разделена на две фази. Първата включва всички дейности до края на годината и ще бъде финансирана от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“. Планира се втората фаза на проекта да бъде включена към Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г.

След проведена обществена поръчка от страна на ДП „Пристанищна инфраструктура“ за изпълнител на дейностите е определен „Консорциум Космос Ван Оорд“ ДЗЗД, който включва нидерландската компания "Ван Орд дреджинг енд марийн контрактърс Би Ви" и българската "Космос Шипинг". Стойността на договора е 69 983 779 лв. без ДДС, а срокът за изпълнение на всички дейности е 204 дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: