Наличието на котка в дома може да увеличи риска от развитие на шизофрения два пъти

Наличието на котка в дома може да увеличи риска от развитие на шизофрения два пъти

Това показва неотдавнашно изследване

Ново изследване предполага, че наличието на котка в дома може потенциално да удвои риска за развиите у човека на разстройства, свързани с шизофренията. Изследването е публикувано в Schizophrenia Bulletin.

Изследователи от Центъра за изследване на психичното здраве в Куинсланд, Австралия анализираха 17 изследвания, публикувани през последните 44 години от 11 страни, включително САЩ и Обединеното кралство. Те откриха "значителна връзка между притежаването на котки и повишения риск от разстройства, свързани с шизофрения".

"След коригиране на ковариатите установихме, че тези лица, които са били в контакт с котки, са около два пъти по-склонни да развият шизофрения", обясни екипът.

Идеята за това, че притежаването на котки може да бъде свързано с риск от шизофрения, е изложена за първи път в изследване от 1995 г., в което като възможна причина е било предложено въздейстието на паразит, наречен Toxoplasma gondii. Това е предимно безвреден паразит, който може да се предава чрез недоварено месо или замърсена вода. Ухапването от заразена котка или изпражненията на заразена котка също така могат да предават Toxoplasma gondii.

Попадайки в нашия организъм, T. gondii може да проникне в централната нервна система и да повлияе на невротрансмитерите. Паразитът е свързан с промени в личността, появата на психотични симптоми и някои неврологични разстройства, включително шизофрения.

Тази връзка обаче не доказва, че T. gondii причинява тези промени или че паразитът е предаден на човека от котка.

Изследователите подчертават, че са необходими по-качествени и широки проучвания, преди да се направят окончателните заключения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: