Политическа криза в Унгария: стотици демонстранти искат оставката на Орбан

Политическа криза в Унгария: стотици демонстранти искат оставката на Орбан Снимка: bnnbreaking.com

Унгарската общественост негодува срещу помилването на осъден за съучастие в сексуално насилие над деца

Неуместният акт е бил осъществен миналата година, преди посещението на папа Франциск в Унгария, но едва преди седмица в медиите изтече информацията кой точно е помилваният: става дума за бивш заместник-директор на държавен дом за деца, осъден за това, че е прикривал случаи на сексуално насилие над възпитаници на социалното заведение. За периода 2004 – 2016 г. са идентифицирани най-малко 10 непълнолетни жертва на порочната практика, пише Euronews.

Проблемът е, че ръководството на дома е свързано с управляващата партия ФИДЕС и с близки на Орбан. За седмица той загуби две сериозни управленчески фигури: оставка подадоха президентът на страната Каталин Новак, която е подписала указа за помилването, и министърът на правосъдието Юдит Варга, която го е одобрила. И двете са високопоставени членове на управляващата партия ФИДЕС, която парадира с консервативните си възгледи и защитата на традиционните семейни ценности. 

Оставките им обаче не успокоиха унгарската общественост и уличните протести, започнали в Будапеща, се разрастват, обвинявайки управляващите в „морална корупция”. Опозицията настоява, че отговорност за помилването носи унгарският премиер. Политически анализатори вече говорят за най-тежката ситуация в 14-годишното управление на Орбан, който успя да прокара закони, ограничаващи свободата на медиите и критиките срещу правителството.

Ситуацията сериозно обърква плановете на ФИДЕС, тъй като Юдит Варга трябваше да води листата на партията за предстоящите европейски избори през юни. Отявлен критик на Брюксел, нейното оттегляне се разглежда като провал за Орбан, който според социологическите проучвания разчиташе да увеличи броя на евродепутатите от ФИДЕС. 

И друг близък съюзник на правителството наля масло в огъня на скандала. В интервю за популярен YouTube канал Петер Маджар, бившият съпруг на Юдит Варга, повдигна сериозни обвинения в корупция срещу правителството и осъди политическия елит на страната. Поставяйки въпроса дали е нормално „няколко семейства“ да притежават „половината страна“, Маджар отговори категорично „Това не може да продължава”. 

Въпреки ограничителните мерки спрямо медиите, скандалът с помилването продължава да доминира новините, а протестите, настояващи за оставката на Орбан, продължават. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: