Сърбия се сдоби с мощни китайски и руски оръжия

Сърбия се сдоби с мощни китайски и руски оръжия

Вучич: Сърбия получи руската система за радиоелектронна борба "Репелент" и китайската система за противовъздушна отбрана FK-3

Руската система за радиоелектронна борба "Репелент" влезе на въоръжение в сръбската армия.

Освен това от Китай се очакват доставки на системи за противовъздушна отбрана FK-3, които се планира да бъдат представени на гражданите в средата на февруари в град Ниш, каза сръбският президент Александър Вучич.

„С все по-трудно снабдяване, покупка и доставка, ние сме близо до завършването на три батерии (SAM, произведени в Китай, доставките започнаха през 2022 г. - бел.ред.) FK-3, които са от голямо значение за нас в противовъздушната отбрана. Завършваме някои още неща - още на 15 февруари за празника (Свети ден на държавността на Сърбия - бел. ред.) ще видите първата важна система, която доставихме от Руската федерация и платихме отдавна - комплексът за радиоелектронна борба "Репелент".

Той вече е в нашите ръце и е предназначен за електронна война срещу вражески дронове, това е важно за нас. Ще има още нови системи, хората ще могат да видят това в Ниш", отбеляза сръбският лидер.

Според Вучич е необходимо да се ускори производството на военната индустрия и да се увеличи броят на войниците, които да поддържат новите системи. Той спомена още, че Сърбия е най-големият вносител на руско оръжие и военна техника в Европа. Миналата година в страната бяха доставени руски танкове, хеликоптери, ракетни и оръдейни системи и радиолокационни станции.

Вучич отбеляза, че Белград би искал да закупи руския комплекс С-400, но все още не може да си го позволи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: