Този 64-етажен небостъргач не се бои от земетресения

Този 64-етажен небостъргач не се бои от земетресения Снимка: Джейсън О'Риър

В Япония се появи нов висок небостъргач - Mori JP Tower, височината на сградата е 325,2 м

Небостъргачът е проектиран по такъв начин, че да намали консумацията на енергия от мрежата и да осигури устойчивост към сеизмичността на региона.

Проектът Mori JP Tower е създаден от Pelli Clarke & Partners. Сградата е построена в комплекса Azabudai Hills, развиващ се в нов район на Токио с много зелени площи.
 

64-етажният небостъргач включва жилищни и офис площи, а горните 11 етажа са предназначени за хотел Aman. Според разработчиците на проекта небостъргачът ще продължи да функционира както обикновено дори по време на силно земетресение с магнитуд 9,0.

За да се постигне това, конструкционните стоманени тръби бяха запълнени с бетон с висока якост. Затова в сградата бяха монтирани няколко амортисьора, за да се намали люлеенето. Кулата съдържа временен подслон за 3600 души, както и склад за доставки за помощ при бедствия.
 

Цялото електричество в сградата идва от възобновяеми източници. Така топлината идва от канализационната система, дъждовната вода се съхранява и пречиства за напояване на зеленина, а отпадъчните води от жилищните сгради ще се събират, пречистват и използват в баните на офисните етажи.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: