В Германия очакат недостиг на питейна вода през лятото поради сушата

В Германия очакат недостиг на питейна вода през лятото поради сушата Снимка: https://pixabay.com/

Германия е изправена пред недостиг на питейна вода поради суха година

Властите може да ограничат използването на плувни басейни и устройства за напояване на тревни площи и фонтани, съобщава Bild, позовавайки се на представители на германските власти.

Ръководителят на Германската асоциация на градовете и общините Герд Ландсберг каза пред изданието, че въвеждането на ограничения за ползване на вода, поне през лятото, е почти неизбежно, ако ситуацията остане същата.

В същото време Мартин Вейанд, генерален директор на Федералната асоциация за управление на енергията и водите на Германия, отбеляза, че доставката на питейна вода за гражданите е гарантирана навсякъде.

В същото време Бернд Дюстердик, експерт по градско развитие и околна среда към Асоциацията на градовете и общините, каза пред Bild, че е възможен недостиг на питейна вода.

Европа беше изправена пред рекордна суша и горски пожари миналото лято. Селското стопанство беше засегнато, като фермерите в много страни съобщават за значителни загуби на реколта.

Заради сушата в Европа някои реки и езера са пресъхнали. Тази година, към април, повече от една четвърт от европейския континент е бил засегнат от суша.

Много страни в Европа се готвят за повторение на сушата, с която се сблъскаха през лятото на 2022 г.

Както съобщава Politico, климатичната криза може да доведе до засилване на конкуренцията между европейските страни за достъп до водни ресурси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: