В Южна Африка ще извличат питейна вода от киселинните отпадъци в мините

В Южна Африка ще извличат питейна вода от киселинните отпадъци в мините Снимка: https://pixabay.com/

Недостигът на питейна вода в Южна Африка принуждава бизнеса да търси нови, понякога необичайни решения за европейците

 Един от най-успешните проекти в тази област би могъл да бъде пречистването на киселинния дренаж на мините. След няколко етапа на пречистване на отпадъчните води се получава питейна вода, казва основателят на компанията Бойтумело Нкатло:

„Разработихме прототип, който имам зад гърба си, за използване на отпадъци за пречистване на киселинни минни отпадъчни води до качество на питейната вода... Решаваме два проблема едновременно, включително проблема с наличието на вода. Както знаете, в Южна Африка няма достатъчно вода. По този начин можем да помогнем на около милион души."

Според УНИЦЕФ ситуацията е особено тежка в Западна и Централна Африка. В 10 страни от региона близо 200 милиона деца са изложени на сериозен риск от липса на чиста вода. Това е пряко недостиг на питейна вода, хигиенни проблеми и разпространението на съпътстващи заболявания.

Почти една трета от децата нямат водоснабдяване у дома, три четвърти не могат да си мият ръцете поради липса на сапун и вода. 6 от 10 души в тези страни са имали огнища на холера през изминалата година.

Общо повече от хиляда деца на възраст под пет години умират всеки ден поради заболявания, причинени от недостатъчното пречистване на водата, отбелязва Euronews.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: