Продадоха за € 30 милиона картина на Густав Климт, изчезнала преди век

Продадоха за € 30 милиона картина на Густав Климт, изчезнала преди век Снимка: timesnownews.com

Незавършената творба „Портрет на г-ца Лизер” е рисувана през 1917 г., т.е., година преди смъртта на художника

Портретът, продаден вчера във виенската аукционна къща im Kinsky, оставя без отговор два важни въпроса - коя е изобразената жена и каква е била съдбата на картината, включително по време на нацизма.

Специалисти по история на изкуството казват, че портретът е на Маргарет Констанс Лизер, дъщеря на еврейския индустриалец Адолф Лизер, докато от im Kinsky предполагат, че изобразената е една от двете дъщери на Юстус Лизер и съпругата му Хенриет, известна покровителка на модерното изкуство по онова време, депортирана по време на Холокоста в Аушвиц, където умира. Дъщерите й, Хелене и Ани, оцеляват.

В изялвение аукционната къща im Kinsky посочи, че точната съдба на картината след 1925 г. е "неясна": „Знае се, че през 60-те години на миналия век е придобита от юридически представител на предшественик на настоящия собственик, който я е получил чрез три последователни наследства“, съобщават от im Kinsky, без да посочват самоличността на продавача.

Все пак се знае, че картината е продадена от името на законните наследници на Адолф и Хенриет Лизер, придобилия я въз основа на Вашингтонските принципи - международно споразумение, според което ограбените от нацистите предмети на изкуството се връщат на потомците на законните им притежатели. 

Пред ВВС im Kinsky посочиха, че имат споразумение с цялото семейство Лизер, съобразено с Вашингтонските принципи, определени в каталога на аукционната къща като „честно и справедливо решение”. Въпреки това от Австрийската еврейска общност смятат, че остават "много въпроси без отговор" и настояват за независимо проучване по тази „много чувствителна тема”, за да се сгигне до „разбираеми и прозрачни” резултати. 

Изкуството на Густов Климт не за първи път постига огромна цена. През юни 2023 г. неговата „Дама с ветрило” (рисувана също около 1917 г.) беше продадена в Sotheby's за над € 86 милиона, постигайки рекорд като най-ценно произведение на изкуството, продадено на търг в Европа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: