Върнаха библиотечна книга с 37 години закъснение

Върнаха библиотечна книга с 37 години закъснение Снимка: The Epoch Times

Анонимната пратка била придружена с бележка: „Съжалявам, толкова закъснях, беше дълго, странно пътуване”

Служителите на библиотеката в културния център Ривърсайд, Колорадо, сметнали бележката за забавна и я публикували във Facebook, за да установят още на следващия ден, че постът им е спечелил международна известност, заедно със стотици хиляди лайкове и споделяния.

Томчето „Psychedelics“ от Бърнард Арънсън и Хъмфри Осмънд е публикувано през 1970 г. и носи печата, който библиотеката е употребявала последно през 1987 г

Последният читател е заел книгата през май същата година. Няма начин да се разбере самоличността му, тъй като от 1987 г. библиотеката се е разделила с аналоговия си каталог и е преминала към цифров. 

Анонимността на заемателя обаче не е изненада, тъй като при стандартната глоба от десет цента на ден, би трябвало да плати над $ 1 350, казва пред The Epoch Times мениджърът на библиотеката.

Въпреки това хипотетично ощетяване, библиотечните служители намират в случая полезни социологически данни. Отчитайки, че на времето си книгата е била заемана няколко пъти месечно, библиотекарите коментират: „Ако отворите тази книга и почетете дори само минута или две, ще разберете, че става дума за психология на ниво колеж“. 

Анализът разкрива интересите на „младите възрастни” от 80-те години на миналия век и разликата с връстниците им днес, които - ако четат книги - със сигурност биха предпочели нещо като „Игрите на глада“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: