Лекарство срещу диабет повишава имунната защита срещу рак

Лекарство срещу диабет повишава имунната защита срещу рак Снимка: momcollective.com

Проучване, проведено в университета в Хелзинки, е установило особено успешна имунна реакция на пациенти с рак на гърдата при прием на метформин

Широко предписваното лекарство за диабет тип 2 може да помогне на имунната система да идентифицира по-добре раковите клетки и да засили имунния отговор срещу тях, се казва в прессъобщение на университета, цитирано от dailyfinland.fi.

В последните години редица изседвания проучват потенциалните противоракови свойства на метформина. Финландският екип е експериментипал с живи проби, дарени от пациенти с рак на гърдата, в чиито тела са активни както ракови клетки, така и т. нар. дендритни имунни клетки, които навлизат най-активно в туморната тъкан и унищожават клетките ѝ. 

„Нашето проучване установи, че метформинът допринася за метаболизма на дендритните клетки, така че се активират и засилват имунния отговор срещу раковите клетки“, казва Рита Търпин, водещ автор на изследването.

Установеният ефект на метформина може да помогне за разработването на противоракови терапии на основата на комбинирания ефект на лекарството и механизмите, които активират имунната система. 

Научният екип подчертава, че изследването не би било възможно без „безценния принос” на пациентите с рак на гърдата, които са приели да участват като доброволци и да дарят проби за експериментите. Реакцията на т. нар. „експлантни тъканни култури” разкрива от една страна действието на метформина и в същото време показва засилената активност и действие на дендритните клети, атакувщи туморната тъкан. 

Ръководителят на научния екип Юха Клефстрьом смята, че изследването е новаторско и може да намери приложение в откриването и разработването на безопасни, поносими и ефективни противоракови лекарства, които унищожават раковите клетки, без да засягат имунните. 

В последните години прилагането метформин стана мода в терапиите за отслабване, особено сред тези, при които промяната на хранителния режим и повишената физическа активност не действат – или пък е трудно да се осъществят. 

Много ендокринолози обаче подчертават, че не биха препоръчали такова нерегламентирано лечение, тъй като все още няма проучвания за дългосрочните му ефекти. По-лошото е, че модата да се използва метформин за отслабване често води до дефицит на медикамента в аптечната мрежа, което затруднява лечението на диабетиците.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: