Среброто – как да се подготвим за новите ценови рекорди

Среброто – как да се подготвим за новите ценови рекорди Снимка: pxhere.com

Рекордно високи цени на благородните метали: първо златото, а сега и среброто

Среброто е на път да достигне рекордни нива през следващите 36 месеца, според инвестиционния експерт с благородни метали Макс Баклаян.

„Очакваме да видим рекордни цени на средна годишна база в някакъв момент през 2024 г.“, казва Баклаян.

Припомняме, че цената на белия метал достигна исторически връх от 49,51 долара за тройунция през 2011 г.

След рекордните пикове в цената на златото през 2024 г. идва ред и на среброто;

  • Скок в цената между 4-9 пъти ни подсказват историческите съотношения със златото – чакаме покачване до 260 долара за унция (в момента цената е: 26,79 USD / oz );
  • Среброто е втората най-търгуема стока след петрола и ключово за зелената трансформация – търси се както като финансов, така и като индустриален метал;
  • Със средна възвращаемост от 9% в основните световни валути за последните 20+ години, среброто е отличен и достъпен защитник от инфлацията. 

През последните месеци златото задмина номиналните рекордни нива и гони 2600 долара за унция,  а съвсем скоро предстои да подобри ценовите върхове и в реално изражение. Очаква подобни върхове да отбележи среброто.

Среброто е втората най-търгуема стока в световен мащаб, след петрола, същевременно е и монетарен финансов метал, исторически този метал е използван от всяка голяма империя, започвайки от Древните Гърци и стигайки до Америка през 20-ти век.

Комбинацията от намаляващо предлагане, увеличаващо се индустриално и монетарно търсене, рециклираното му в много малки обеми и не на последно място фактът, че повечето мини добиват сребро като субпродукт, водят до заключение, че съвсем скоро среброто ще отбележи нов ценови рекорд.

Кои са основните две причини за тази перспектива:

1. Зелената трансформация и ангажиментите поети от всички големи правителства.  Зелената сделка, минава изключително и основно през среброто, или по-конкретно, производството на фотоволтаици и батерии за електромобили.

2. Търсене на ценния метал извън индустрията - под формата на кюлчета, монети, бижута и сребърни прибори, основно с цел инвестиция. Среброто е "златото на средната класа" и с ръста на златото, все повече инвеститори успоредно се насочват към среброто, като подценена алтернатива. 

В България търсенето на сребро през последната година се е увеличило 10 пъти. Макс Баклаян дава няколко съвета към инвеститорите в този ценен метал:

  • Дръжте вашето сребро за период от минимум 5 години;
  • Използвайте среброто като достъпен защитник от инфлация,
  • Търсете сребро с възможно най-тесен спред, за да максимизирате своите резултати.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: