NASA ще изпрати кучетата-роботи Spirit на Луната за изучаване на ландшафта

NASA ще изпрати кучетата-роботи Spirit на Луната за изучаване на ландшафта Снимка: USCViterbi / YouTube

Но засега те трябва да бъдат обучени на много неща на Земята

Група учени, участващи в проекта Legged Autonomous Surface Science in Analog Environments (LASSIE) от Университета на Южна Калифорния, Пенсилвания, Тексаския университет A&M, Университета на щата Орегон, от Технологичния институт на Джорджия, Университета в Темпъл и Космическия център "Джонсън" на NASA, ще започнат изпитания на кучетата-роботи Spirit върху ландшафт, наподобяващ лунния.

За това съобщава Live Science.

От юни до август 2024 г. изследователите ще бъдат в  планината Mount Hood в щата Орегон за тестване и обучение на робокучетата Spirit. Учените ще обучават системите за предвижване по планински вулканични скали, покрити с ледници.

Такъв пейзаж е подобен на изпъстрената с низини и хълмове повърхност на Луната. Този вид работа с роботите е необходима, тъй като NASA в бъдеще възнамерява да изпрати робокучета и други роботи на Луната.

За 2025 г. е насрочен поредният кръг от тестове на терен, който също е възможно най-близък до лунния: Spirit ще се усъвършенстват на дюните в Уайт Сандс, в щата Ню Мексико.

Роботът Spirit се състои от глава-камерата, корпус с чип, блок на микросхемите, операционна система, работеща на алгоритми за изкуствен интелект, и четири крака, които "усещат" най-малките неравности на повърхността според принципа за проверка на дебелината на леда от човек, когато върху леда се натиска с крак. Всичко това е необходимо в условията на безпилотни изследвания на Луната, които ще се провеждат именно от "глутница робокучета".

"Ние достатъчо рано разбрахме, че крачният робот е в състояние да взаимодейства с почвата по начин, по който колелата не могат. Това взаимодействие е не само мобилност, но и изучаване и разбиране на околната среда в реално време, заяви главният изследовател на проекта LASSIE Дъглас Джеролмак, професор по науки за Земята и планетите в Университета на щата Пенсилвания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: