Изкуственият интелект се намеси и в междусъседските спорове

Изкуственият интелект  се намеси и в междусъседските спорове Снимка: adnsur.com.ar

Всеки е страдал от шумна музика, която съседите му слушат, но аржентинският програмист и художник Рони Бандини намери решение, наречено Reggaeton Be Gone („Изчезвай, регетон”)

Самоделната му машина заглушава музиката на негов съсед с помощта на изкуствен интелект. Кутията, оборудвана с микрофон, малък компютър и алгоритъм, засича кога съседът пуска определена музика и пречи на високоговорителя да я възпроизвежда.

Във вирусно видео Бандини обяснява как е направил изобретениято си: първо е обучил модел с изкуствен интелект (ИИ) да разпознава специално натрапчивата музика (регетон). След това се е заел с хардуера, използвайки 3D отпечатани детайли и малък OLED екран. Накрая е монтирал всичко в метален корпус, в т. ч. компютър Raspberry Pi 3 с обучения ИИ-модел.

Последна добавка е микрофонът, чрез който устройството регистрира „противния” музикален жанр, използвайки специален код, написан от Бандини. И ако ИИ разпознае регетон музика с повече от 75% точност, изпраща чрез Bluetooth множество заявки към тон-колоните, „за които имам MAC адреса” и изключва или поне заглушава звука, обяснява Бандини. 

„Разбирам, че заглушаването на високоговорител на съсед може да е незаконно, но от друга страна слушането на регетон всеки ден в 9 сутринта определено трябва да е незаконно”, оправдава действията си изобретателят.

Той признава, че се е вдъхновил от TV-B-Gone - универсално устройство за дистанционно управление от 2004 г., което може да изключва телевизори на обществени места като магазини, барове, чакални и др. Автор на TV-B-Gone е Мич Алтман, известен американски хакер и изобретател.

Макар че е наясно с пазарните възможности на изобретението си, Рони Бандини не възнамерява да го превърне в бизнес. Затова е публикувал и ръководство „стъпка по стъпка”, ако искате да си направите собствен „Be Gone” за музика, която ви дразни. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: