Мигрантската криза изправя САЩ пред рискове от екстремизъм

Мигрантската криза изправя САЩ пред рискове от екстремизъм Снимка: commondreams.org

В Европа обяснимо се говори по-малко за ситуацията по южната граница на САЩ, но страховете на американците не са по-различни от тези на европейците

Масло в огъня наля последният случай, когато миналия месец военнослужещи от митническата и гранична защита на САЩ (CBP) заловиха на границата с Мексико нелегални мигранти с импровизирани взривни устройства

Това накара сенатори от републиканската партия да критикуват остро граничната политика на президента Джо Байдън, през чийто мандат са регистрирани 8 милиона нелегални пресичания на границата с Мексико, като 1.7 милиона от тях са успели да избягат и се укриват. 

По данни на СВР, през септември е отбелязан рекорд от 269 000 нелегално преминаващи, 18 от които фитурират в списъците с лица, заподозрени в екстремизъм. През 2022 г. незаконно преминалите мексиканската граница  с тази характеристика са 172. „Това поставя страната в повишен риск от терористични атаки”, заяви сенатор републиканец, инспектирал границата.

Остро предупреждение за повишена терористична заплаха срещу САЩ и американските граждани отправи и директорът на ФБР Кристофър Рей, докато свидетелстваше пред Конгреса на 31 октомври. Той отбеляза, че след атаката на Хамас срещу Израел от 7 октомври множество чуждестранни терористични организации са призовавали за атаки срещу „САЩ и Запада”, което значително повишава заплахата от „доморасли екстремисти“.

Секретарят на Министерството на вътрешната сигурност (DHS) Алехандро Майоркас, който свидетелства заедно с шефа на ФБР, заяви пред американските законодатели, че граничната ситуация е „мощен пример за разбита имиграционна система“, създадена изцяло от администрацията на Джо Байдън.

Като първа мярка сенатори го призоваха да възстанови политиката на Тръмп, наречена „Останете в Мексико”, според която търсещите убежище биваха връщани в Мексико, за да изчакат изслушването си пред американския съд с искане за убежище. 

В отговор на последните данни от септември, CBP заяви, че е разположила допълнителни ресурси и поиска финансиране, за да назначи още 1 600 служители в бюрата, разглеждащи кандидатурите за убежище и да увеличи патрулиращия състав с нови 1 300 военнослужещи, при положение, че през май Пентагонът вече прибави 1 500 войници към граничния си контингент от 2 500 души. 

Джо Байдън миналия месец заяви, че ще продължи строителството на т.нар. „Стена на Тръмп” по границата с Мексико и поиска от Конгреса да одобри допълнителни $ 13.6 милиарда за СВР. Слабата му гранична политика обаче остава силен коз за противниците на преизбирането му през 2024 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: