На един от спътниците на Юпитер откриха вода

На един от спътниците на Юпитер откриха вода Снимка: NASA

Спътникът стана прототип на "Звездата на смъртта" в "Междузвездни войни"

Екип от изследователи, ръководен от д-р Валери Лене от Парижката обсерватория, обяви за своето откритие: на една от луните на Сатурн е открит океан от вода в течно състояние под дълбокия лед.

За това съобщава Reuters.

Този спътник е Мимас, който най-вероятно е и прототипът на "Звездата на смъртта" във филмовата епопея "Междузвездни войни". По-рано се смяташе, че на Мимас не може да има никакви признаци на живот, но в светлината на последното откритие подобни представи могат да бъдат кардинално преразгледани и това говори за потенциалното наличие на живот на още едно място в нашата Слънчева система.

Повърхността на най-близкия до Сатурн и най-малък спътник буквално е осеяна с кратери. А близостта му до планетата и малкият радиус - по-малко от 198 км, създават мощна зависимост от приливните сили на Сатурн и влияят върху формата, така че Мимас не е сфера, а овоид. Това потвърдиха данните от космическата сонда "Касини" на NSSA, която изучава Сатурн и неговите луни в продължение на повече от десетилетие.

Бяха разкрити възможността за въртене и "неправилността" на орбитата, поради което се появиха хипотези за наличието на течно ядро или океан в структурата на спътника. Детайлизирането на последните данни от "Касини" отново потвърди наличието именно на подповърхностен океан с течна вода, който се намира под дебелината на леда на 20-30 км. Предполага се, че океанът се е образувал преди няколко милиона години, вероятно между 5 и 15 милиона години.

"На пръв поглед това е най-малко вероятното място в Слънчевата система за търсене на течна вода. Спътникът изглежда стар и неактивен — с огромен брой кратери. В момента нищо не издава съществуването на океана", заяви Лене, водещ автор на изследването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: