5G покритие на цялата автомагистрала „Струма“ се изгражда по европейски проект

5G покритие на цялата автомагистрала „Струма“ се изгражда по европейски проект Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Изграждането на 5G покритие по магистралите, които свързват  България и Гърция, е важно както за мобилността, така и за подобряване на цифровите услуги за малките общини, разположени по този коридор. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков на демонстрацията на първата фаза от трансграничния проект 5G SEAGUL.

Международният консорциум между A1 България, гръцкия COSMOTE и WINGS ICT Solutions работи за изграждане на непрекъснато 5G покритие по коридора „Ориент/Източно-средиземноморски“, който е част от Общоевропейската транспортна мрежа. Проектът е съфинансиран 50 % от Механизма за свързване на Европа 2 - цифрова част, а Министерството на транспорта и съобщенията е координатор по програмата и оказва активна подкрепа на кандидатите.

Министерството на транспорта и съобщенията приветства ползите, които изпълнението на проекта ще донесе в 173-километровия български пътен участък. Услугите, които ще бъдат достъпни са непрекъснати гласови и видео повиквания, автономно шофиране, споделяне на данни за актуалната пътна обстановка в реално време, информация за трафика, подобряване на транспортна безопасност, и не на последно място - удобство. Качествената 5G свързаност има потенциала да подобри цифровите услуги, като играе ключова роля за дългосрочното икономическо развитие и социалното сближаване на регионите“, каза по време на събитието заместник-министър Недялков.

Целта на 5G SEAGUL е поддържане на услугите за свързана и автоматизирана мобилност. Районът обхваща 450 км магистрали на територията на България и Гърция, както и пункта Кулата-Промахон.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: