Една транзакция на биткойн води до консумацията на вода с обем на олимипйски басейн

Една транзакция на биткойн води до консумацията на вода с обем на олимипйски басейн

Това е сериозна заплаха за региони с вече съществуващ недостиг на вода, такива като Централна Азия и САЩ.

Според последно проучване, добивът на биткойни - процес, който привлича вниманието на инвеститори и разработчици в света на криптовалутите, води до потреблението на огромно количество вода.

Съгласно изследването, публикувано в списание Cell Reports Sustainability, добивът на биткойни консумира повече от 1600 гигалитра вода годишно. Това количество е достатъчно за запълване на 640 000 басейна с олимпийски размери. Според автора на изследването Алекс де Фриз, това представлява сериозна заплаха за региони с вече съществуващ недостиг на вода, такива като Централна Азия и САЩ.

Добивът на биткойни изисква огромно количество енергия и изчислителна мощност, а именно около 350 квинтилиона операции в секунда. Този процес изисква охлаждане на компютрите, което води до консумацията на огромни количества вода, пряко или косвено, чрез използването на вода в процесите на охлаждане в електроцентралите.

Алекс де Фриз предупреждава, че това е не само енергоемък процес, но има и по-далечни последици за достъпността на питейната вода, селското стопанство и екосистемите. Той е изчислил, че за една транзакция с биткойн се изразходват средно 16 000 литра вода, което е 6,2 милиона пъти повече, отколкото при нормално плащане с кредитна карта.

САЩ и Китай са най-големите страни в света по добив на биткойни. Обаче, дори и със забраната на дейностите в Китай поради въздействието им върху околната среда, проблемът с потреблението на вода си остава актуален.

В Централна Азия, където вече се усеща недостиг на вода, добивът на биткойни се превръща в сериозна заплаха за водоснабдяването. Например Казахстан, основен център за добив на криптовалута, вече е използвал почти 1000 хекалитра вода за транзакции с биткойни през 2021 г., влошавайки ситуацията с осигуряването на вода

Де Фриз предлага няколко възможни решения на проблема. Сред тях са модифицирането на софтуера за намаляване на енергийните разходи и използването на алтернативни източници на енергия, като вятъра и слънцето. Той обаче подчертава, че тези решения могат да отклонят ограничените възобновяеми енергийни източници от другите сектори и икономики.

Добивът на биткойни си остава сложен проблем, с който трябва да се борим. Де Фриз подчертава, че е необходимо да се намери баланс между иновациите в криптовалутите и устойчивостта на екосистемата. Ако не се предприеме нищо, изчислителните ресурси, използвани за добива на криптовалута, могат да бъдат загубени за по-ценни и по-полезни цели, като например изследвания в областта на изкуствения интелект.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: