Китайски строителен гигант изостави строителството на град за $ 100 милиарда

Китайски строителен гигант изостави строителството на град за $ 100 милиарда Снимка: malaysianow.com

Пуст плаж, празни детски площадки и затворени търговски центрове – това е реалността на "луксозния" Форест Сити в южна Малайзия

Замислен като „мечтания рай“, градът изглеждаше идеалното урбанистично решение, но осем години по-късно се е превърнал в призрачен пейзаж с празни небостъргачи на брега на гъмжаща от крокодили река.

Джоан Каур, наемателка на апартамент, казва пред BBC: „Това място е зловещо. Дори през деня, когато излезете от входната врата, коридорът е тъмен. Съжалявам за хората, които инвестираха и купиха жилища тук. Ние поне сме наематели и търсим да се изнесем възможно най-скоро“.

Тя и съпругът ѝ са единствените обитатели на целия 28-и етаж. „Ако търсите в Google „Forest City“, вероятно ще видите проекта, който ни обещаха, но не и това, което виждате днес тук“, добавя Джоан.

Forest City е построен върху рекултивирана земя недалеч от най-близкия голям град на Малайзия Джохор Бахру. Строителството на града, предназначен за един милион жители, започва през 2016 г.  в изпълнение на най-голямата китайска строителна компания Country Garden. Но китайската строителна криза и пандемията си казват думата, така че до момента са завършени само 15% от проекта, а в небостъргачите живеят едва няколкостотин души. 

През нощта Форест Сити потъва в пълен мрак – няма улично осветление, няма ги обещаните офиси, барове, ресторанти, голф игрище и аквапарк. Табели предупреждават да не се плува в реката заради крокодилите. Търговските центрове са затворени - клиенти няма. Безлюдният плаж се е превърнал в сметище, разминавайки се драстично с проектирания „екологичен град”, бавно превземан сега от тропическата растителност. 

Рекламиран като възможност за средната класа, Форест Сити предлага апартаментите си на средна цена от $ 1.14 милиона, която е недостъпна, а и неприемлива  за повечето малайзийци, при цени на сходни жилища в Джохор Бахру за около $ 141 000 долара, плюс организирания вече обществен транспорт, какъвто Форест Сити няма. Анализатори определят проекта като класически случай на несъвместими амбиции, възможности и реалност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: