България изпитва остър недостиг на медицински кадри

България изпитва остър недостиг на медицински кадри Снимка: patientsafety.com

Позовавайки се на скорошен доклад на Българския съвет за икономически анализи, Euronews коментира, че множесто български здравни специалисти избират да работят в чужбина

Недостигът им застрашава лечението и безопасността на пациентите. Според Световната здравна организация глобалният недостиг на медицински специалисти може да достигне 15 милиона до 2030 г., така че ситуацията в България макар и от най-тежките, не е изключение в Европейския съюз, а и в световен мащаб. 

По данни от 2021 г., средният брой лекари  на 100 000 души в България е над средното европейско ниво, но специфичният недостиг на медицински персонал продължава да расте. Според Българския съвет за икономически анализи, страната се нуждае от около 1000 общопрактикуващи лекари, над 460 психиатри и зашеметяващия брой около 16 900 медицински сестри, 2 500 от които в София. Това не позволява и препоръчителното съотношение с всеки лекар да работят две медицински сестри, като обикновено българските лекари работят с една, а в обществените поликлиники и без медицинска сестра.

Според доклад на Европейската комисия от 2018 г., част от проблема е неравномерното разпределение на здравни специалисти в различните български региони. В някои области броят на медицинските специалисти надвишава европейските показатели, докато други, включително градове като Благоевград, Кърджали и Хасково, са изправени пред най-сериозен недостиг.

Определящите фактори за ситуацията са извънредния труд, ниските заплати, липсата на обществено признание и в някои случаи и региони – рисковете от сблъсъци с близки на пациенти. Българската образователна система, успява да компенсира изтичането на лекари и медицински сестри само отчасти.

Изтичането на медицински специалисти е значително предизвикателство за правителството. Конкуренцията между държавите за привличане и задържане на медицински специалисти допълнително изостря проблема, като само Германия вече е „внесла“ около 50 000 лекари от чужбина.

Последствията от недостига в България вече са очевидни. Общински болници, като тази в Каварна, работят с един клиничен лаборант и нито една акушерка за население над 11 000 души. По-големи лечебни заведения, като МБАЛ-Ловеч, са принудени да затварят отделения, включително Акушерство и гинекология, пренасочвайки пациентите към болниците в Троян и Плевен, което на свой ред предизвиква напрежение в тези лечебни заведения.

Трудното финансово състояние задълбочава кадровия проблем и блокира способността на здравните институции да привличат и задържат медицински специалисти. Според проучванията, решението в тази криза на медицинските грижи е в няколко политически действия: приоритетно обучение и подобряване на условията на труд и кариерно развитие на медицинските специалисти,. задържането им в България (включително чуждестранни стажанти) и привличане обратно на български медицински специалисти, работещи в чужбина. 

Дори на хартия звучи мащабно и сложно, но със сигурност далеч не толкова, колкото предполага реализацията на тези условия. В същото време ООН изчислява, че до 2050 г. България ще загуби 23% от населението си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: