Определя ли полът вашата джендърна идентичност?

Определя ли полът вашата джендърна идентичност?

Каква е разликата между пол и джендър и как да определим своята джендърна идентичност?

Битува убеждението, че един пол може да бъде по-добър или по-лош от другия поради биологичните различия, пише Al Rai Kuwait. Обаче, освен физиологичните особености, съществува и такова понятие, като джендър. То именно определя мястото на човека в обществото.

Всички знаем какво е биологичен пол: вие сте или жена, или мъж. Но какво е това джендър? Каква е разликата между пол и джендър и как да определим своята джендърна идентичност?

В социологията под понятието джендър се разбират социалните роли на мъжете и жените, които се различават от биологичните различия между половете. Някои антрополози смятат, че по-рано мъжете са се чувствали на по-ниско ниво от жените поради способността на последните да раждат деца, но с течение на времето науката е доказала, че биологичните различия  - това е единствената разлика между жените и мъжете.

Другите различия, такива, като като личностни качества, темперамент, морал и социални роли, които всеки пол играе, са свързани не с биологичните или физиологичните черти на половете, а със социални, икономически, политически и образователни фактори. Например, когато статистиката показва, че сред жените процентът на неграмотност е по-висок, отколкото сред мъжете, това не е защото жените имат матка, а защото не на всички момичета е позволявано да ходят на училище. И ако все пак те бъдат изпратени да учат, тогава те се обучават по същия начин като момчетата.

Биологичните разлики между половете не означават, че единият пол е по-добър от другия. Ако биологичните различия определяха кой е по-добър или по-лош, тогава едрият борец за нас би бил по-добър от слабичкия изобретател, а жените - по-добри от мъжете, защото могат да раждат деца и да ги кърмят.

Сега все повече се говори за това, че мъжете уж са по-добри от жените от биологична гледна точка. Това благоприятства мъжете да заемат по-висока позиция от жените и по този начин да контролират всички детайли от живота им, защото, както те твърдят, жената е по-слаба. Това се нарича джендърна (полова) дискриминация.

Джендър - това е определянето на ролите и характеристиките на жените и мъжете, установени от обществото, докато полът – това са чисто биологичните характеристики на всеки един от тях.

Джендерът се променя от едно общество в друго и дори времето оказва влияние върху тези промени чрез социалните, културните, политическите и икономическите фактори. Също така образованието като цяло и отделно образователните програми играят своята роля в обучението на двата пола на определено поведение, дейност и роли, което определя тяхната джендърна идентичност.

Например, в арабските общества рицарството, силата и смелостта се обозначават като мъжки черти, а нежността, мекотата, покорството и слабостта - като женски. Това убеждение е създадено от самия човек, а не от природата или от нашия организъм. Като доказателство може да се посочи пример за това, как жените в селските райони носят дърва за огрев и вършат физически тежка работа, докато „изнежените“ мъже в града не могат да правят това.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: