Шефът на NVIDIA: хуманоидните роботи скоро ще станат нещо обичайно, като автомобилите

Шефът на NVIDIA: хуманоидните роботи скоро ще станат нещо обичайно, като автомобилите

Робот във всеки дом!

Ръководителят на компанията NVIDIA, Дженсън Хуанг, е убеден, че съвсем скоро хуманоидните (човекоподобни) роботи ще станат обичайно явление и ще направят революция в различни отрасли, съобщава Gizmochina.

Според него стойността на производството на такива роботи ще бъде изненадващо ниска, сравнима с цената на нескъпите автомобили. Хуанг прогнозира ценови диапазон от $10-20 хиляди долара, което ще позволи на широк кръг потребители да си закупят роботи.

Правейки паралели с автоиндустрията, главата на  NVIDIA подчертава потенциала на роботите, създадени за изпълнение на определени задачи.

Хуанг твърди, че роботите ще могат да извършват опасни, повтарящи се или скучни операции, повишавайки ефективността и безопасността на работните места.

Вижданията на Хуанг се споделят и от главния изпълнителен директор на компанията Tesla Илон Мъск. Той отбелязва, че стойността на производството на хуманоидния робот Optimus представлява само половината от цената на електрически автомобил на Tesla.

Първоначалната цена на Optimus, според Мъск, ще варира в рамките на $25-30 хиляди и се очаква, че с течение на времето тя ще се понижи

КЕШ Медия припомня, че по-рано NVIDIA анонсира мащабния модел Project R00Т хуманоидни роботи и представи мощния компютър Jetson Thor, създаден специално за такива системи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: