Intel ще получи държавни субсидии за изграждането на заводи

Intel ще получи държавни субсидии за изграждането на заводи Снимка: https://pixabay.com/

Основният бенефициент на американския закон за чиповете стана Intel

Правителството на САЩ ще предостави на компанията грант от 8,5 милиарда долара за разширяване на производството на полупроводници.

    Intel също така кандидатства за преференциални федерални заеми на стойност 11 милиарда долара и данъчно облекчение, което може да покрие до 25% от капиталовите инвестиции на компанията.

    Общо Intel планира да инвестира повече от 100 милиарда долара в развитието на производството на полупроводници в Съединените щати за пет години. 
Компанията възнамерява да стане водещ световен производител на чипове до 2026 г.

    Intel ще пусне две фабрики 18A в Аризона, ще преоборудва две фабрики за опаковане в Ню Мексико, ще построи две усъвършенствани фабрики в Охайо и ще разшири кампус в Орегон, който ще помещава най-новото EUV оборудване с висока числова апертура на ASML.

    Законът за чиповете предоставя 52 милиарда долара субсидии за съживяване на производството на полупроводници в САЩ. Според плана до 2030 г. 20% от световния обем чипове трябва да се произвежда в страната.

    Конкурентите на Intel също разчитат на държавна подкрепа. През февруари GlobalFoundries получи субсидия от 1,5 милиарда долара. TSMC, Samsung и Micron също подадоха заявления за държавно финансиране.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: