Американец живя пет години на хотел без да плаща

Американец живя пет години на хотел без да плаща Снимка: wyndham-new-yorker-hotel.hotelmix.es

През 2018 г. Мики Барето си взел за $ 200 една нощувка в култовия хотел New Yorker и по силата на местен жилищен закон, ползвал стаята като безплатно жилище чак до 2023 г.

Историята му стана легенда и влезе в новините, включително в The New York Times и Associated Press (АР). Находчивият замисъл залага на малко известния Кодекс за стабилизиране на наемите в Ню Йорк, според който наемател може да поиска да купи обитаваната от него недвижима собственост на шестмесечен лизинг. Наемайки хотелската стая за една нощ, Барето се определил като наемател и започнал процедурата за покупка.

Претенциите му въвличат хотела в безкрайна съдебна сага, която Барето протака с всевъзможни правни пируети и редица фалшиви документи. Редно е да се отбележи, че е печелил няколко обжалвания, постигайки например съдебно решение да живее в стаята, като се споразумее с хотела за размера на наема. Но след дълги дискусии и спорове споразумение не било постигнато, а при тези условия Кодексът за наемите не позволява наемателят да бъде изгонен, така че омагьосаният съдебен кръг продължил. 

Барето също продължил да живее в стая 2565 в хотел New Yorker – историческа забележителност на Голямата ябълка, където някога са отсядали Джон Ф. Кенеди, Никола Тесла, Мохамед Али и много други знаменитости. 

Междувременно се разкрили редица митове, разпространявани от Барето за собствената му самоличност. Някои са налудничави – например, че е вожд на племе в Бразилия и пряк потомък на Христофор Колумб. Други са по-прагматични като опитите му да се представи за собственик на хотела и да стане титуляр на банковите му сметки. Успял обаче само да регистрира сградата на хотела на свое име в градската служба по опазване на околната среда.

„Не съм имал намерение да мамя. Никога не съм го правил и не съм печелил чрез измама“, казва Барето пред AP. Последният му сюрреалистичен ход е да опровергае обвинението, че се е укривал от съда, заявявайки, че е съобщил координатите си на… Белия дом

Ако не бяха толкова последователни, подобни действия биха повдигнали въпроси за неговата психическа адекватност. През февруари тази година Мики Барето най-сетне е арестуван и обвинен в 24 закононарушения, в т.ч. 14 обвинения в измама. Ако бъде признат за виновен, може да поживее още няколко години безплатно – този път в затвора.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: