Европейската комисия предупреди за конфликти между страните от Съюза заради водата

Европейската комисия предупреди за конфликти между страните от Съюза заради водата

Politico: ЕК видя риск от конфликт между страните от ЕС поради дефицит на вода

Страните от ЕС може да започнат да враждуват заради дефицит на вода, тъй като тенденцията за недостиг нараства, а до края на века честите суши заплашват да намалят икономическия растеж на ЕС, казват от Европейската комисия.

 Недостигът на вода може да провокира конфликт между страните от ЕС, които не са подготвени за глобалното затопляне, смята Европейската комисия. Там планират да обявят такова предупреждение следващата седмица в комюнике, разбра Politico, след като проучи поверителен документ.

Недостигът на вода ще застраши почти всички аспекти на живота: храна и питейна вода, инфраструктура, здраве на хората и основни икономически дейности, посочва ЕК.

„Тези рискове могат да се появят в различни форми, някои от които включват […] повишена конкуренция за водни ресурси между сектори и употреби, включително потенциален риск от конфликт в рамките на и между държавите-членки относно трансграничните водни ресурси“, се казва в документа.

В комюникето се призовават страните от ЕС да ускорят подготовката за борба с изменението на климата, като се посочва, че те значително изостават от графика. Документът ще съдържа първата европейска оценка на климатичния риск въз основа на доклад на Агенцията по околна среда (EEA).

Те включват „повече природни бедствия като суши, наводнения, горски пожари, болести, провал на реколтата, смъртни случаи, свързани с топлината, щети на инфраструктурата и структурни промени в околната среда“.

Влошаващата се климатична ситуация, според консервативна оценка на ЕК, може да намали икономическия растеж на съюза със 7% до 2100 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: