Amazon пуска онлайн аптеки

Amazon пуска онлайн аптеки Снимка: unsplash.com

Във вторник Amazon.com Inc стартира онлайн аптека за доставка на лекарства с рецепта в Съединените щати, засилвайки конкуренцията с търговци на дребно като Walgreens, CVS Health и Walmart, пише Reuters.

Наречен Amazon Pharmacy, новият магазин позволява на клиентите да сравняват цените, докато купуват лекарства на уебсайта или приложението на компанията. При плащане купувачите могат да превключват между доплащане и опция за клиенти без здравна застраховка, като за членовете на неговия клуб за лоялни клиенти Prime се предвиждат големи намаления.

Този ход се основава на факта, че през 2018 г. търговецът придоби онлайн аптеката PillPack.  Според Amazon аптеката ще обслужва и клиенти, които се нуждаят от множество лекарства. предварително разпределени в дози. 

Акциите на аптечните вериги, търговците на едро и веригите за хранителни стоки паднаха, докато акциите на Amazon поскъпнаха с близо 2% до 3 190,99 долара.

През последните две години Amazon работи в посока придобиване на повече държавни лицензи за доставка на лекарства с рецепта в цялата страна. Според бележки на анализатори от Jefferies Equity Research, това беше пречка за разширяването на веригата му за доставка на лекарства.

Компанията, основана като онлайн продавач на книги, разстрои доста индустрии, включително търговията на дребно, продажбата на компютърна техника, а сега евентуално и продажбата на фармацевтични продукти, като по този начин предизвика критики от страна на трудови групи и законодатели относно нейния размер и мощ.

Компанията е изправена пред засилена конкуренция от страна на Walgreens Boots Alliance Inc, CVS Health Corp, Walmart Inc, Rite Aid Corp, Kroger Co и други. 

Според проучване на пазара от J.D. Power, използването на онлайн поръчки за лекарства е слабо. Amazon внася нов облик и усещане в пространство,  доминирано досега от няколко големи аптеки за поръчки по пощата като CVS, Cigna Corp и Optum на UnitedHealth, споделят в бележка анализатори от брокерската компания Evercore ISI.

„Потребителите в миналото не са били подготвени да използват доставки на лекарства с рецепта по пощата, тъй като обслужването на клиенти е слабото място на тази услуга.“, добавят те.

Акциите на Walgreens Boots Alliance, Rite Aid и CVS паднаха с между 8% и 12%, докато тези на дистрибуторите на лекарства Mckesson Corp, Cardinal Health Inc и Amerisourcebergen Corp поевтиняха с 2% до 5%.

Ако членовете на Prime предпочитат да купуват лично, Amazon заяви, че отстъпките му за клиенти без застраховка се прилагат в над 50 000 физически аптеки, включително в тези, управлявани от негови съперници. Inside Rx, дъщерно дружество на Cigna’s Evernorth, администрира тази полза, каза Amazon.

И все пак пандемията може да подпомогне поръчките на лекарства онлайн. Тази година електронната търговия нарасна, тъй като правителствата казаха на хората да останат по домовете си, за да се ограничат инфекциите с COVID-19, а членовете на Prime, повече от 150 милиона души в световен мащаб, сега може да са по-склонни да купуват лекарства онлайн, след като са от Amazon.

Компанията заяви, че абонатите на Prime без застраховка получават до 80% отстъпка от генеричните и до 40% отстъпки от маркови лекарства, както и доставка в рамките на два дни. 

Онлайн аптеката на Amazon засега не се предлага в Илинойс, Минесота, Луизиана, Кентъки и Хавай.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: