Меморандум за разбирателство между правителството и Amazon подписа министър Лорер

Меморандум за разбирателство между правителството и Amazon подписа министър Лорер Снимка: mig.government.bg

Amazon ще подкрепя стартъп компаниите, като им предоставя достъп до ресурси за бързо стартиране и развитие на техния бизнес в облака

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер подписа Меморандум за разбирателство между правителството на Република България и лидера в облачните изчисления Amazon Web Services EMEA SARL (AWS). 

Меморандумът ще насърчи сътрудничеството между правителството и AWS в областта на иновациите и икономическото развитие чрез обучение на дигиталните умения на бъдещите поколения, насърчаване на облачно базирани бизнеси в България и оказване на подкрепа на правителството в цифровата трансформация и киберсигурността.

„ Очакваме с нетърпение да въведем в страната нашите фокусирани върху иновациите и базирани на умения програми, за да подкрепим както публичната администрация, така и частния сектор в техния път към дигитализация и растеж“, каза Изабела Грегор-Чехович, вицепрезидент на публичния сектор EMEA в Amazon Web Services.

Меморандумът за разбирателство има за цел още да активизира развитието на редица програми, насочени към създаването на умения за работа с облачни услуги и да подкрепи изпълнението на националните приоритети за цифровизация и иновации на стартиращите предприятия, публичната администрация и ключови изследователски инициативи. 

Amazon ще си сътрудничи с българското правителство и с цел предоставяне на образователните институции на достъп до AWS Educate и AWS Academy, програми, които въвеждат студенти и преподаватели в технологиите за облачни изчисления. 

Страните ще си сътрудничат също за оказване на подкрепа на общността на стартъп компаниите, като им предоставят достъп до ресурси за бързо стартиране и развитие на техния бизнес в облака – включително AWS кредити, обучение и поддръжка, осигурени от програмата AWS Activate.

Меморандумът за разбирателство увеличава инвестиционните намерения на AWS в България, след като през април компанията обяви инвестиция от $3,75 милиона в първия институт за изкуствен интелект в Югоизточна Европа, открит в София – Института за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT). 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: