Отбелязваме Световния ден на здравето

Отбелязваме Световния ден на здравето Снимка: teachingpacks.co.uk

На 7 април Световната здравна организация (СЗО) напомня, че „здравето е право на всички

Затова за днешния Световен ден на здравето СЗО избра темата „Моето здраве, мое право“. Инициативи на СЗО припомнят колко е важна „защита на правото на всеки, навсякъде да има достъп до качествени здравни услуги, образование и информация, както и безопасна питейна вода, чист въздух, добро хранене, достойни условия на труд и околна среда и свобода от дискриминация".

СЗО подчертава, че по света правото на здраве на милиони хора става все по-застрашено. „Болести и бедствия се очертават като причини за смърт и увреждане. Конфликтите опустошават човешки животи, причинявайки смърт, болка и психологически стрес. Използването на изкопаеми горива подхранва климатичната криза и в същото време отнема правото на чист въздух, а замърсеният въздух отнема живот на всеки 5 секунди, се казва в изявление на организацията.

Най-малко 140 държави признават здравето като човешко право в конституциите си, но твърде много страни не приемат и не прилагат закони, които да гарантират по-голямо право на достъп до здравни услуги. Това сочи и статистиката, според която през 2021 г. повече от половината население на света - около 4,5 милиарда души все още не получават пълния спектър основни здравни услуги.

Световният ден на здравето е повод за редица инициативи. В Италия например редица големи реномирани болници предлагат безплатни изследвания за човешки папилома вирус и хепатит С, като някои клиники в Милано този режим ще обхване няколко дни, съобщава ansa.it. Организират се още дни на превенция, информационни срещи за здравна култура за населението и специализирани форуми за медици. На особен успех се радват в Сиена, където общината е организирала безплатни прегледи при специалисти в общинските аптеки, както и безплатни зъболекарски консултации на градския площад. 

У нас 7 април е и професионален празник на работещите в здравеопазването.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: