Печалните последици от въздействието на пандемията върху децата

Печалните последици от въздействието на  пандемията върху децата Снимка: https://pixabay.com/

Учени от Детския център Джон Хопкинс разкриха ефектите от пандемията COVID-19 върху децата, показвайки, че те изпитват леко изоставане в развитието поради ограничения и социална изолация

  Резултатите от проучването са публикувани в списани  JAMA Pediatrics.

Изследователите са анализирали данни за 50 205 деца на възраст от нула до пет години от Интегрираната здравна и информационна система за вземане на решения (CHADIS), уеб-базирана платформа, където доставчиците на педиатрични и детски грижи предоставят информация, свързана със здравето на децата.

Оказа се, че заради пандемията има само лек спад в комуникативните умения (с три процента), уменията за решаване на проблеми (с два процента) и личностно-социалните умения (с два процента). Не са наблюдавани промени във фините или грубите двигателни умения.

Многобройни проучвания показват, че пандемията от COVID-19 и свързаните с нея ограничения са нарушили живота на много хора, включително семейства с малки деца, казват учените. Много от тях изпитват повишен стрес, безпокойство и социална изолация поради тези промени и отмяна на дейности.

Пандемията също се свързва с влошаване на качеството на живот на децата, увеличаване на психичните проблеми, по-лош сън и повишен риск от затлъстяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: