Лекарите могат да предписват е-рецепти с приложението eRx и без интернет свързаност

Лекарите могат да предписват е-рецепти с приложението eRx и без интернет свързаност Снимка: pixabay.com

Лекарите вече имат възможност да предписват електронни рецепти през мобилното приложение eRx дори и да няма интернет свързаност. Новата функционалност, която беше разработена от Информационно обслужване, облекчава значително медицинските лица и пациентите при домашни посещения и спешни случаи, особено в трудно достъпните райони. 

При офлайн режим, електронната рецепта се запазва локално на мобилното устройство на медицинския специалист и когато връзката с интернет бъде възстановена, тя се изпраща към НЗИС. Изписаната рецепта веднага попада в електронното здравно досие на пациента и може да бъде изпълнена от всяка една аптека, което спестява огромно време и разходи на лекарите и гражданите. 

Чрез еRx лекарите могат да изпишат електронна рецепта по всяко едно време и от всяка една точка, без да е необходим достъп до компютър с медицински софтуер. Новата версия на мобилното приложение включва също така и подобрения в интерфейса, свързани с данни за пациента, предписани лекарства и инструкции за прием на предписаните медикаменти и др. 

Мобилното приложение за издаване на електронни „бели“ рецепти може да се използва от всички лекари, зъболекари, фелдшери и ветеринари. Чрез eRx могат да бъдат издавани е-рецепти, които отговарят на изискванията на Националната здравноинформационна система (НЗИС). За по-голямо удобство на пациентите, националният референтен номер (НРН) на издадената е-рецепта може да бъде споделен с пациента чрез SMS или друго приложение за кратки съобщения. До момента през eRx има издадени над 300 000 електронни рецепти. 

Приложението може да бъде изтеглено безплатно от App Store и Google Play. За мобилни устройства с операционна система iOS е необходима минимална версия на операционната система 14, а за апарати с операционна система Android минималната версия трябва да бъде 9.

Данните на Информационно обслужване сочат, че от пускането на системата до момента през НЗИС са издадени над 47 млн. електронни рецепти, като 1,762 млн. от тях са т.нар. „бели“. Над 70% от тях вече са изпълнени в аптечната мрежа. Анулираните „бели" рецепти са едва 3% от издадените през НЗИС. Данните категорично показват, че електронният еквивалент успешно заменя хартиените рецепти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: