Разкрита е болестта, която ще засегне половин милиард души до 2050 г.

Разкрита е болестта, която ще засегне половин милиард души до 2050 г.

В по-голяма част ще бъдат засегнати жените

До 2050 г. светът ще бъде изправен пред сериозна заплаха за здравето: става въпрос за хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), която се очаква да засегне около 592 милиона души.

Това заболяване, характеризиращо се с постоянно стесняване на дихателните пътища и затруднено дишане, ще се превърне в една от водещите причини за смъртност и инвалидност в световен мащаб.

ХОББ е прогресиращо заболяване, което често се причинява от продължителното излагане на вредни фактори. При хроничната обструктивна белодробна болест е налице прогресивно ограничаване на въздушния поток в дихателните пътища (обструкция). В лигавицата на дихателните пътища възниква анормална възпалителна реакция, предизвикана от тютюнопушенето (основен рисков фактор), замърсяването на въздуха, наследствените фактори, професионалните опасности при работа с химични вещества.

Симптомите включват задух, хронична кашлица и чести респираторни инфекции, които влошават качеството на живот на пациентите с течение на времето.

Статистически модел на учени от Австралия, Великобритания, Индия, Канада, САЩ и Южна Америка показва, че броят на случаите на хронична обструктивна белодробна болест в световен мащаб при хора над 25 години ще се увеличи с 23% до 2050 г., което представлява приблизително 592 милиона случая. Както се съобщава в JAMA Network Open, най-засегнати ще са жените и регионите с ниски и средни доходи.

Заболяването се нарежда на трето място по причини за смъртност в световен мащаб. Според изчисленията на учените през 2020 г. глобалната заболеваемост е била 10,6%, което съответства на 480 милиона случая. До 2050 г. най-засегнати региони ще се окажат Африка на юг от Сахара и регионът на Източна Азия и Тихия океан.

Тези данни подчертават необходимостта от спешни мерки за контрол на ХОББ, включително подобряване на качеството на въздуха, програми за спиране на тютюнопушенето и повишаване на осведомеността за заболяването.

Също така е важно да се разработят нови методи за лечение и профилактика, за да се намали рискът от развитие на ХОББ и да се подобрят прогнозите за тези, които вече страдат от това заболяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: