Oнлайн магазин купува отпечатъците от дланите на потребителите за $ 10

Oнлайн магазин купува отпечатъците от дланите на потребителите за $ 10 Снимка: ferra.ru

Това е истински киберпънк

В интернет се появи информация за доста нееднозначна кампания на най-големия онлайн магазин в САЩ - Amazon. Компанията започна да събира отпечатъци от дланите на потребителите само за 10 долара.

Разбира се, IT  гигантът не прави това толкова явно и открито. Той само предлага на потребителите да се регистрират в услугата Amazon One, за което им предлага въпросната сума. А вече услугата, от своя страна, не е нищо друго освен технология за плащане на покупка с отпечатък на дланта, пише TechCrunch.

Трябва да се отбележи, че Amazon дори не крие, че ще съхранява биометричните данни на потребителите за неопределено време. И ако някой поиска да "вземе" данните си от техногиганта, ще му се наложи или да помоли за изтриване на личната информация, или да не ползва Amazon One в продължение на две години.

Чуждестранните експерти вече изразиха опасенията си от най-новата инициатива на интернет сайта. Според директора на проекта Surveillance Technology Oversight - Алберт Кан, американската компания се занимава не с нещо друго, а с предложението "да продадеш тялото си" на много ниска цена.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: