Reddit пусна за продажба 22 милиона акции по $ 34 всяка

Reddit пусна за продажба 22 милиона акции по $ 34 всяка Снимка: investopedia.com

След това най-мащабно предлагане на акции от социална платформа, от днес книжата се търгуват на фондовата борва в Ню Йорк

Компанията предложи част от акциите на своите потребители, но не е ясно колко от тях са приели офертата, коментира ВВС. Основан преди 20 години, Reddit е онлайн форум, където потребителите могат да обсъждат теми, които ги интересуват. Към края на декември 2023 г. Reddit обяви над 73 милиона потребители, а след пускането на акциите оцени стойността си на $ 6.4 милиарда.

Продажбата на акциите обаче извежда на преден план въпрос, който от години бълбука зад кулисите - как може един бизнес да прави пари, разчитайки на случайни разговори. Сайтът е напълно безплатен и всеки може да го разглежда, да публикува в него и да коментира. И след като 20 години не е реализирал печалба, логично е да се постави въпроса защо Reddit струва милиарди, ако никога не е правил пари.

Сайтът е правил такива опити, предлагайки благоприятни условия за реклама, но изглежда, че радикалната промяна във финансовото му състояние се дължи на технологични компании, разработващи изкуствен интелект (ИИ), които плащат, за да ползват данни от тези случайни разговори.

Смята се, че Google е платил на Reddit $ 60 милиона за правото да сканира почти две десетилетия дискусии, за да обучи своя ИИ „да мисли” по-човешки. От Reddit казват, че през следващите две - три години, са договорили лицензионни сделки за над $ 200 милиона, включително с OpenAI, разработчикът на ChatGPT.

Но на хоризонта на Reddit се задават много изпитания. От една страна, социалната платформа е изправена пред засилен регулаторен контрол. Най-общо казано, регулаторите не се радват, когато големи технологични фирми продават данни, генерирани от потребители, така че Федералната търговска комисия на САЩ (FTC) вече проучва как Reddit лицензира данните, които предлага за обучението на ИИ-модели. 

Може би най-важното от всичко е, че документът на Reddit до FTC и Комисията за ценни книжа и борси (SEC), отбелязва своите потребители като потенциален риск, който ще съпътства притежаването на акции на компанията.

„Ако не успеем да увеличим или задържим нашата потребителска база, нашият бизнес и перспективите ни ще бъдат накърнени“, се казва в документацията. С други думи, ако потребителите на Reddit не добавят съдържание, или обсъжданите теми не ги заинтересуват, потребителската маса ще намалее, което може да доведе до загуба на рекламодатели. 

Прецеденти вече има, но заплахите на потребители да се откажат от платформата често се оказват краткотрайни – защото едно от големите предимства на Reddit е че няма значим конкурент. Така че платформата изглежда държи относително сигурна позиция, дори да обвързва стойността си на борсата със своите потребители - стига да няма къде другаде да отидат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: