Amazon ще съкрати около 10 000 служители

Amazon ще съкрати около 10 000 служители Снимка: https://pixabay.com/

Amazon планира да съкрати 10 000 служители, за да спести пари

Персоналът ще се съкращава екип след екип, като се започне с разработчиците на устройства.

Първите съкращения се очакват до 20 ноември. Планираните съкращения са поради рязко увеличение на разходите и забавяне на растежа на продажбите

Amazon ще съкрати около 10 000 работници, изоставяйки най-нерентабилните или най-малко ефективните подразделения на компанията. Точният брой на съкращенията все още не е определен и може да се промени, пишат Financial Times, The Wall Street Journal, The New York Times и Reuters, позовавайки се на източници, запознати с плановете на Amazon.

Съкращенията на работни места ще се извършват „отбор по екип“, каза източникът пред FT. На първо място, те ще се извършават в подразделенията, участващи в разработката на устройства, включително с гласовия асистент Alexa, отдела за човешки ресурси и отдела за търговия на дребно, пише WSJ. Първите съкращения ще се проведат тази седмица, до 20 ноември.

Според NYT плановете включват съкращаване на около 3% от броя на корпоративните служители на компанията и по-малко от 1% от общата работна сила (1,5 милиона души, предимно служители с почасово заплащане) на Amazon. По-голямата част от служителите на Amazon работят в складове и други логистични съоръжения, вариращи според сезонното търсене, според FT, но настоящото съкращение ще бъде най-голямото   в историята на компанията.

Мегакорпорациите "Амазон", "Алфабет", "Епъл", "Мета", "Майкрософт", общо са загубили от началото на годината 40% от пазарната си капитализация, като от портфейлите на инвеститорите им са се изпарили 3.7 трл. долара. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: