Джеф Безос продаде акции на Amazon за над $ 4 милиарда

Джеф Безос продаде акции на Amazon за над $ 4 милиарда Снимка: andsimple.co

През миналата година цената им се повиши с повече от 70%

По-рано този месец от компанията заявиха, че през следващата година планират да продадат 50 милиона акции на стойност около $ 8,4 милиарда по текущи цени. Последната подобна продажба Безос осъществи през 2021 г., а през 2022 г. раздаде дялове в Amazon като част от филантропските си начинания.

От Amazon съобщиха, че в последния месец Безос е продал 24 милиона акции. Първата продажба на 12 милиона акции беше обявена в регулаторната документация в петък, последвана от съобщение във вторник за продажбата на други 12 милиона акции.

Технологичният бос напусна Сиатъл (щата Вашингтон) и се премести в Маями, Флорида, така че ще спести около $ 280 милиона данъци върху стойността на продадените акции. За разлика от щата Вашингтон, където продажбите на акции или други дългосрочни инвестиции на стойност над $ 250 000 се облагат със 7% данък, във Флорида няма държавни данъци върху доходите или капиталовите печалби.

По тази причина за преместването му във Флорида се спекулираше много, но Безос обясни, че иска да живее близо до родителите си и до своя космически проект Blue Origin, който „все повече се премества към Кейп Канаверал“.

Въпреки продажбата на акциите, Безос остава най-големият акционер в Amazon и е един от най-богатите хора в света, със състояние, оценено на повече от $ 190 милиарда.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: