Загубите от ковид продължават: Европа ще изхвърли лекарства за милиарди евро

Загубите от ковид продължават: Европа ще изхвърли лекарства за милиарди евро Снимка: kffhealthnews.org

През януари 2022 г. Европейската агенция по лекарствата (EMA) одобри антивирусния препарат Paxlovid, а ЕС запаси държавите членки с 3.1 милиона дози за пълен курс на лечение

С данни от клинични изпитания за почти 90% намаляване на риска от тежко протичане на Cоvid 19, Paxlovid се появи на пазара като критично важно средство срещу заболяването, припомня Euronews.

Но анализирайки обществено достъпни данни в Обединеното кралство, Франция, Германия, Испания и Италия, компанията за глобални здравни анализи Airfinity разкри, че срокът на годност на неизвестно количество партиди, доставени от производителя Pfizer, е започнал да изтича още през юли 2023 г., а между ноември 2023 г. и февруари 2024 г. е изтекъл срокът на годност на партиди на стойност около € 2 милиарда. 

В доклада си Airfinity подчертава, че от 2022 г. насам Paxlovid не се е използвал широко в Европа заради по-малкия брой инфекции, по-високия процент ваксинирани и строгите критерии, определящи, че с Paxlovid. могат да бъдат лекувани преди всичко хора над 65 години и със съпътстващи рискови фактори.

Обединеното кралство спази стриктно тези ограничения и голяма част от запасите му с Paxlovid останаха неупотребени, а през това време срокът им изтичаше. Но Франция, която започна да предлага Paxlovid през февруари 2022 г., опрости достъпа до лекарството само след месеци, защото лекарите се оплакаха от сложните ограничителни правила, така че употребата на медикамента значително се разшири. 

Според медици, трудната оценката на риска от странични ефекти на Paxlovid също е причина за ограничената му употреба, особено заради свойството на една от съставките му да променя метаболизма на други лекарства, каквито основната целева група, т.е., възрастните хора определено използват. Освен това Paxlovid е ефективен само когато се приложи преди петия ден от проявата на ковид симптомите, а често за пациентите е трудно да определят този етап. 

Независимо от обстоятелствата обаче, ЕС инструктира 17 европейски страни да сключат с Pfizer договори за доставка на Paxlovid. Но освен в посочените пет страни, данните за тези доставки не са обществено достъпни и докладът на Airfinity не посочва къде какви количества са били доставени и докога са годни. Така че двата милиарда евро за партидите, чийто срок изтича до края на този месец, може да са само началото.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: