Акциите на Tesla продължават да падат

Акциите на Tesla продължават да падат Снимка: foxbusiness.com

За трите месеца на тази година акциите на Tesla загубиха повече от $ 240 милиарда от стойността си и тенденцията продължава, включително в края на петъчната търговия

Основна причина е борбата на Tesla да печели пазарен дял с любимата стратегия на Илон Мъск да намалява продажните цени на EV (electric vehicles). За инвеститорите това означава да жертват печалби, макар че всички признават намаляващото търсене на електромобили на ключови пазари по света.

Самата компания предупреди инвеститорите през януари, че темповете на растеж ще бъдат „забележимо по-ниски“ от нивата през 2023 г., припомня thestreet.com Това стана причина инвеститорите да поставят въпроса дали главният изпълнителен директор Илон Мъск ще посвети на Tesla цялото си време, или ще се наложи компанията да потърси по-отдаден ръководител. 

Според анализаторите на Уолстрийт, през трите месеца на тази година маржовете на печалбата на Tesla са се свили до 17,6%, което е спад от 23.8% в сравнение с последното тримесечие на миналата година. По отношение на продажбите това вещае застой тази година и отрицателен ръст през 2025 г. 

Освен намалялото търсене на електромобили, Tesla е изправена и пред огромната конкуренция на китайските автопроизводители. 

„Китайските автомобилни компании са най-конкурентните в света. Мисля, че ще имат значителен успех извън Китай и ако няма установени търговски бариери, почти ще унищожат повечето други компании в света“, каза Мъск пред инвеститорите на Tesla през януари. В тази връзка трябва да се отбележи, че и САЩ, и ЕС обмислят значителен скок в митата върху китайските EV. 

Както Bloomberg News съобщи, фабриката на Tesla в Шанхай, където се произвеждат SUV Model Y и седана Model 3, е намалила производството си, свивайки работната седмица до 5 дни, вместо обичайните около 6.5.

Междувременно според анализ на Morgan Stanley, макар че търсенето на електромобили намалява, в дългосрочен план Tesla ще остане относителен лидер в сектора. Финансовите експерти смятат, че работата на компанията по създаването на автономни превозни средства и лицензираната ѝ технология за самоуправляващ се електромобил с интегриран изкуствен интелект може да добави над $ 500 милиона към пазарната стойност на Tesla

Компанията планира да прибави към „гигафабриките” си в САЩ, Китай и Германия още една огромна производствена база в Мексико.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: